Baby-bv’s: wat zijn het en waarom zijn ze goed – of slecht?

Baby-bv’s: wat zijn het en waarom zijn ze goed – of slecht?

De term baby-bv dook in november plotseling op in de Tweede Kamer toen D66 aangekondigde deze bedrijfsconstructie te willen schrappen. Wat het inhoudt en waarom de partij hier geen zin meer in heeft? We vertellen u het hieronder.

Wat is een baby-bv? 
Een baby-bv is een naam die wordt gegeven aan bedrijven met een eigenaar die jonger is dan tien jaar oud. Dat klinkt weliswaar vreemd, maar het is een constructie die daadwerkelijke voorkomt. Nederland telt er in totaal iets meer dan honderd, zo blijkt uit een recent onderzoek van het dagblad Trouw. 
 
Wat zijn de voordelen van een baby-bv? 
Nu is het enigszins vanzelfsprekend niet zo dat een kind binnen dit soort organisaties de scepter zwaait. Maar er zijn bedrijven die een kind in ieder geval op papier aan het roer zetten. Dat betekent dat het kind in kwestie de aandelen van het bedrijf in handen krijgt. De ouders gaan bij het bedrijf in loondienst en runnen zodoende de organisatie – uiteraard in ruil voor salaris. 
 
Het voordeel van zo’n constructie is dat de winst die het kind ontvangt belastingvrij is. Hierover hoeft namelijk geen schenk- of erfbelasting te worden betaald. 
 
Wat zijn de nadelen van een baby-bv? 
Hoewel de baby-bv voor vermogenden wellicht een slimme constructie is, ziet D66 het voornamelijk als een manier van legale belastingontduiking. De partij pleit dan ook voor het ontwikkelen van concrete voorstellen om dergelijke baby-bv’s tegen te gaan. Daadwerkelijke maatregelen zijn nog niet aangekondigd, maar volgens D66 zijn er veel mogelijkheden om de baby-bv naar het verleden te verwijzen. 
 
Bron: RTL Nieuws 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707