Baby-bv’s: wat zijn het en waarom zijn ze goed – of slecht?

Baby-bv’s: wat zijn het en waarom zijn ze goed – of slecht?

De term baby-bv dook in november plotseling op in de Tweede Kamer toen D66 aangekondigde deze bedrijfsconstructie te willen schrappen. Wat het inhoudt en waarom de partij hier geen zin meer in heeft? We vertellen u het hieronder.

Wat is een baby-bv? 
Een baby-bv is een naam die wordt gegeven aan bedrijven met een eigenaar die jonger is dan tien jaar oud. Dat klinkt weliswaar vreemd, maar het is een constructie die daadwerkelijke voorkomt. Nederland telt er in totaal iets meer dan honderd, zo blijkt uit een recent onderzoek van het dagblad Trouw. 
 
Wat zijn de voordelen van een baby-bv? 
Nu is het enigszins vanzelfsprekend niet zo dat een kind binnen dit soort organisaties de scepter zwaait. Maar er zijn bedrijven die een kind in ieder geval op papier aan het roer zetten. Dat betekent dat het kind in kwestie de aandelen van het bedrijf in handen krijgt. De ouders gaan bij het bedrijf in loondienst en runnen zodoende de organisatie – uiteraard in ruil voor salaris. 
 
Het voordeel van zo’n constructie is dat de winst die het kind ontvangt belastingvrij is. Hierover hoeft namelijk geen schenk- of erfbelasting te worden betaald. 
 
Wat zijn de nadelen van een baby-bv? 
Hoewel de baby-bv voor vermogenden wellicht een slimme constructie is, ziet D66 het voornamelijk als een manier van legale belastingontduiking. De partij pleit dan ook voor het ontwikkelen van concrete voorstellen om dergelijke baby-bv’s tegen te gaan. Daadwerkelijke maatregelen zijn nog niet aangekondigd, maar volgens D66 zijn er veel mogelijkheden om de baby-bv naar het verleden te verwijzen. 
 
Bron: RTL Nieuws 

Gerelateerde Artikelen

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707