AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft.

Wat is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, simpelweg afgekort tot AVB, dekt u tegen schade die wordt veroorzaakt door vertegenwoordigers van uw bedrijf (uzelf of uw personeel) tijdens bedrijfsactiviteiten of op terreinen die door uw bedrijf gebruikt worden.

Stel – u struikelt en laat een kop thee over de laptop van uw klant vallen. Dat kan een dure grap worden – zéker wanneer hij of zij net een nieuwe MacBook Pro heeft aangeschaft. Ander voorbeeld: u heeft net uw kantoor schoongemaakt, maar de boel niet goed genoeg laten drogen, waardoor een van uw klanten uitglijdt en iets breekt.

In beide gevallen kunnen de klanten de geleden schade op u verhalen. Tenzij u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Deze dekt u namelijk in voor schade gemaakt in uw bedrijf. De verzekering is dus een aanrader voor ondernemers met een eigen kantoor of andere werkruimte.

Wat is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt afkorting tot BAV. Deze variant dekt u in voor beroepsfouten. Dat klinkt als hetzelfde als de AVB, maar dat is het niet. We doelen hiermee namelijk specifiek op fouten die u beroepsmatig maakt. Daar heeft een gladde vloer niet veel mee te maken – tenzij u schoonmaker bent.

Voorbeeld: u bent een bouwkundig adviseur en door uw verkeerde advies waait het dak een schuur eraf. De eigenaar van de schuur kan u hier aansprakelijk voor stellen. En dat kan behoorlijk in de kosten lopen. Niet als u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Deze dekt u voor schade die u beroepsmatig heeft veroorzaakt.

Zijn er ook overeenkomsten?
Ja – die zijn er: ze zijn beiden handig. Vraag uw verzekeringsadviseur daarom altijd om meer info over deze dekkingen!

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707