Aantal fietsdiefstallen daalt, maar totale financiële schade neemt toe

Aantal fietsdiefstallen daalt, maar totale financiële schade neemt toe


Goed nieuws: het aantal fietsdiefstallen daalt in Nederland. Maar helaas is het slechte nieuws dat de schadelast wel aanzienlijk stijgt. Onderzoeksbureau Beke stelt in het onderzoek ‘Fietsdiefstal in Nederland’, dat fietsdiefstal de Nederlandse samenleving zo’n 600 miljoen euro per jaar kost. Beke voerde dit onderzoek uit in opdracht van SAFE, de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal.

Populariteit elektrische fiets

De stijging van de schadelast is te verklaren door de grote populariteit van de elektrische fiets, waarvan de gemiddelde waarde aanzienlijk hoger ligt dan de gemiddelde fiets. De opmars van de e-bike lijkt niet te stuiten. Zo werden er in 2007 nog iets meer dan 80.000 elektrische fietsen verkocht, tegenover bijna 425.000 exemplaren vorig jaar. Naar verwachting stijgt het aandeel elektrische fietsen de komende jaren nog verder.

Minder gelegenheidsdieven

Ondanks de daling in het absolute aantal fietsdiefstallen, wordt er in Nederland gemiddeld toch nog elke minuut een fiets gestolen. En dat is steeds vaker een elektrische fiets. Hoewel de e-bike verantwoordelijk is voor de grootste stijging in de schadelast, speelt ook de toegenomen verkoop van dure mountainbikes en bakfietsen een rol. Daarnaast valt op dat een fiets steeds minder vaak door een individuele (gelegenheids)dief wordt gestolen, maar er sprake is van een toename in activiteit van georganiseerde bendes die de gestolen fietsen naar Oost-Europa transporteren.

Verandering in het verzekeringssysteem

Een heroverweging van het verzekeringssysteem kan een mogelijke oplossing zijn. Onderzoeksbureau Beke stelt in hun onderzoek en no-claimregeling voor consumenten voor. Claimt u in zo’n geval vijf jaar geen schade? Dan krijgt u korting op de premie, of een vergoeding. Zelf kunt u al veel doen door uw fiets altijd veilig te stallen en te zorgen voor een goedgekeurd tweede slot. Bij het verzekeren van elektrische fietsen voeren veel verzekeraars bovendien een verplichte jaarpremie in, om het bewustzijn bij consumenten te vergroten.

Gerelateerde Artikelen

0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?

De btw op groenten en fruit is al jarenlang het onderwerp van gesprek tijdens verschillende, politieke debatten. Deze werd, tot ontzetting van velen, in 2019 verhoogd: van zes naar negen procent. Twee jaar later is er echter ineens sprake van een totale verdwijning...

Lees meer

Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan

Sommige verzekerden hebben wettelijk recht op zorgtoeslag. Of u daarvoor óók in aanmerking komt? Lees ons artikel en vind uw antwoord. De term zorgtoeslag verwijst naar een bijdrage die de overheid doet in de kosten voor uw zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld nodig...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707