Hoe maak ik een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online?

Wil je ook een api koppeling prestashop exact online? Lees dit artikel dan verder.

Iedere ondernemer heeft wel van Exact gehoord. Het is immers al jaren het nr. 1 boekhoudsoftware pakket dat door veel ondernemers en accountants wordt gebruikt. Exact Online is de modernste uitvoering hiervan, die door de combinatie van boekhouden en API koppelingen met ERP, CRM en HRM functies de perfecte basis voor elke gezonde onderneming biedt.

Wat is dat: ERP, CRM en HRM?

ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning. Het is specifieke software die een bedrijf helpt bij onder andere berekeningen, de toeleveringsketen, bedrijfsprocessen, rapportage en de handel.

CRM of Customer Relationship Management staat voor klantrelatiebeheer. Klantrelatiebeheer is elk hulpmiddel, elke strategie of elk proces dat een bedrijf helpt om klantgegevens beter te organiseren en te benaderen.

Als laatste is er de Human Resource Management (HRM). Dit is de praktijk van het werven, aannemen, inzetten en beheren van medewerkers in een organisatie.

De voordelen van een ERP, CRM en HRM integratie

Een volledig geïntegreerde ERP, CRM en HRM oplossing biedt een bedrijf een realtime toegang tot belangrijke informatie. Met één druk op de knop kan het zo informatie ophalen over de voorraadniveaus, verzendingen, financiële gegevens van klanten, ordergeschiedenis, retouren, betalingen, prijzen en nog veel meer. En een goede HRM integratie zorgt daarnaast voor een hogere efficiëntie en verbeterd productiviteit niveau binnen de HR afdeling van jouw bedrijf

Hoewel zowel de ERP als CRM systemen account- en contactgegevens bevatten, wordt dit afzonderlijk voor verschillende doeleinden bijgehouden. CRM is vooral gericht op de support, verkoop en verkoopprognose. Terwijl ERP op de voorraad, het magazijn, het verzend- en factuuradres, enzovoort is gericht.

Een ERP en CRM integratie neemt vooral de vervelende noodzaak van het dupliceren van gegevensinvoer weg door voor elk systeem identieke data aan te bieden.

Wat is een API koppeling

 

API is de afkorting voor Application Programming Interface, dat een soort software tussenpersoon tussen twee applicaties is. Zodat deze apps met elkaar kunnen praten.

Een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online 6

Waarom deze API koppelingen met Exact Online belangrijk zijn

 

Had je altijd al de actuele voorraad en de meest up-to-date prijzen voor jouw klanten in je webshop willen tonen? Of een oplossing willen hebben waarbij de bestellingen en klantgegevens vanuit jouw webwinkel direct in Exact Online geïmporteerd worden?

Nou, dit is allemaal prima mogelijk door je Exact Online programma met de PrestaShop webshop bouwer te combineren. Want door de juiste webservices (API’s) te integreren kan Exact Online in real time allerlei gegevens met PrestaShop uitwisselen. 

Met PrestaShop zelf bouw en ontwikkel je niet alleen heel simpel jouw eigen webshop. Maar dit e-commerce platform is ook makkelijk te gebruiken en biedt een krachtige responsieve online shopping beleving voor klanten. Juist daarom wordt het nu al door meer dan 300.000 webshops over de hele wereld gebruikt.

Meer over PrestaShop

PrestaShop bestaat al sinds 2005. Het is een open source e-commerce oplossing voor ERP en CRM koppelingen. Het wordt met een verscheidenheid aan CMS tools geleverd die nodig zijn voor het bouwen van een succesvolle online winkel.

CMS (Content Management System) is unieke computersoftware die gebruikt wordt om de creatie en wijziging van digitale inhoud te beheren.

PrestaShop bevat allerlei ingebouwde e-commerce mogelijkheden waarmee je onder meer productvermeldingen kunt maken (waaronder digitale bestanden) en SEO tools kunt toepassen.

Daarnaast kun je simpel categorieën en subcategorieën voor al je producten aanmaken, de voorraad bijhouden, belastingen berekenen, en coupons en kortingen creëren.

Een overzicht van alle PrestaShop programmeermogelijkheden is hier (in het Engels) te vinden.

Een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online 13

De voordelen van PrestaShop

 

PrestaShop is heel eenvoudig te installeren, budgetvriendelijk en gebruiksvriendelijk. De PrestaShop gebruikers beschouwen het als de betrouwbaarste online winkel oplossing die een fantastische gebruikerservaring belooft.

Het is bovendien gemakkelijk om een webwinkel met PrestaShop aan te passen. PrestaShop is daar zeer flexibel in. Je kunt er eenvoudig diverse functies aan toe voegen of verwijderen. Zo is het ook heel simpel om specifieke delen van de webwinkel tijdens de ontwikkeling van een PrestaShop website te personaliseren.

PrestaShop ondersteunt meerdere valuta’s en talen. Dankzij haar demografische ondersteuning kunnen de PrestaShops efficiënt over de hele wereld werken. Hoewel het in eerste instantie een volledige ondersteuning voor Engels en Frans aanbood, kan een PrestaShop website nu ongeveer 75 talen ondersteunen.

PrestaShop versus Magento

Het is niet eenvoudig om het juiste CMS voor je webshop te kiezen, want dit heeft een grote impact op de toekomst van jouw webshop. PrestaShop is echter een geweldig alternatief voor het populaire Magento. Dankzij al haar mogelijke templates, een eenvoudige websitebouwer en betalingsgateway oplossingen houdt PrestaShop de populariteit van Magento goed bij.

PrestaShop is voor een webshop zonder gedoe

Beide platforms dekken de basisfunctionaliteiten die een e-commerce platform nodig heeft. Maar als je naar een echt eenvoudige webshop zonder gedoe op zoek bent, dan is PrestaShop gewoon geweldig!

PrestaShop biedt 3.200 kant-en-klare thema’s

PrestaShop biedt bijvoorbeeld een enorm aantal van bijna 3.200 kant-en-klare thema’s voor al haar gebruikers. Bovendien zijn deze PrestaShop thema’s in 15 categorieën ingedeeld, zoals huis & tuin, eten & restaurant, en gezondheid & schoonheid.

Brixxs Prestashop consultant

Brixxs Prestashop consultant

Prestashop API consultant

Prestashop API consultant

Exact API consultant

Exact API consultant

PrestaShop biedt een ingebouwde product en catalogus SEO integratie

PrestaShop biedt verder een ingebouwde product en catalogus SEO integratie voor een zoekmachine optimalisatie. Het biedt ook ingebouwde promoties, kortingsbonnen, een e-mail integratie, enzovoort.

PrestaShop biedt een gebruikersinterface die zelfs een beginner met enige moeite aankan. Magento heeft daarentegen een complexere architectuur, die soms technische vaardigheden vereist. Als je Magento wilt gebruiken, dan moet je ofwel kennis van dit CMS systeem hebben, ofwel op een ervaren developer vertrouwen.

PrestaShop is ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven

PrestaShop is kortom de ideale oplossing voor alle kleine en middelgrote bedrijven met een krap budget die gewoon een eenvoudige maar goed aanpasbare webshop willen.

Meer over Exact Online

Exact Online is een boekhoudprogramma die het voor iedere ondernemer mogelijk maakt om papierloos van online boekhouden te profiteren. Dit geldt tevens voor het online bankieren en het digitaal of e-factureren. Exact Online is bekend onder de medewerkers van een financiële administratie.

Veilige gegevensopslag in de cloud

Al de daarbij behorende gegevens kunnen hierbij ook veilig in de cloud opgeslagen worden. Dit vindt plaats via de betrouwbare Amazon Web Services in Ierland en Microsoft Azure diensten in Ierland en Nederland.

Additionele software modules

Het Exact Online boekhoudprogramma biedt naast zijn standaard pakket additionele modules voor de online handel, online productie en online project management. Deze speciale uitbreidingen zorgen ervoor dat de gehele bedrijfsvoering softwarematig nog beter op elkaar afgestemd wordt.

De mogelijkheid van extra API software koppelingen

 

Dit Exact Online cloud business softwarepakket is zo een ERP, CRM en HRM boekhoudpakket in één. Het redelijk open karakter van Exact Online maakt het bovendien mogelijk om de toevoeging van extra API software koppelingen mogelijk te maken.

Standaard Exact Online API’s

 

Met een standaard Exact Online API kun je bijvoorbeeld geheel automatisch betalingen van een payment provider aan jouw boekhouding koppelen, waardoor deze gegevens altijd up-to-date zijn.

Op maat gemaakte Exact Online API’s

 

Het is daarnaast ook goed mogelijk om een API op maat te (laten) maken. Zoals een koppeling tussen een PrestaShop webshop en Exact Online.

Een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online 8

Hoe een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online mogelijk maken

Je kunt veel tijd, geld en problemen besparen door van de juiste API koppelingen tussen je PrestaShop en Exact Online software gebruik te maken. De Prestashop Exact online api werkt robuust met elkaar samen, indien architectuur goed is opgezet.

Een API kan immers binnen enkele seconden heel specifieke gegevens tussen Exact Online en PrestaShop synchroniseren. Dit is niet alleen heel efficiënt, nauwkeurig en veilig, maar jouw software is zo ook altijd up-to-date.

Een volledige controle over de Exact Online koppeling en PrestaShop gegevens

 

Met de juiste API’s heb je een volledige controle over alle gegevensuitwisselingen van Exact Online naar PrestaShop en vice versa. Data laat je met elkaar communiceren. Je kunt zo heel nauwkeurig de gegevens uitwisselen die je nodig hebt of extra functies gebruiken om deze gegevens toe te passen wanneer jij deze nodig hebt. Het is verdelen tijd om handmatig de data over en weer te synchroniseren.

Je kunt hierbij aan de volgende simpele voorbeelden denken:

  • De import van producten. Het is mogelijk om geheel automatisch producten vanuit Exact Online in PrestaShop te importeren. Dit omvat alle standaard Exact Online attributen met inbegrip van afbeeldingen.

  • Een synchronisatie van de actuele voorraad. De voorraad kan vanuit Exact Online met PrestaShop gesynchroniseerd worden. Bij een order in PrestaShop wordt de voorraad ook direct in Exact Online gewijzigd.

  • Het exporteren van bestellingen. Bestellingen die in PrestaShop plaatsvinden worden ook onmiddelijk in Exact Online aangemaakt. Dit is inclusief de informatie om een verkooporder in Exact Online op te kunnen volgen.

  • Het importeren van klantgegevens. Om te voorkomen dat er dubbele klantgegevens in PrestaShop ingevoerd worden, bestaat er de optie om de debiteuren vanuit Exact Online naar PrestaShop te importeren. Het unieke e-mailadres wordt hierbij als belangrijkste factor gebruikt.

  • Het matchen van alle mogelijke klanten. Als er door een nieuwe klant een bestelling in je PrestaShop webwinkel wordt gedaan, dan wordt er ook automatisch een nieuwe debiteur in Exact Online toegevoegd. Zo wordt er live gecontroleerd of deze debiteur al bestaat.

 

Zelf een api koppeling PrestaShop en Exact online maken?

Omdat PrestaShop open source is, is het voor een ervaren developer vrij eenvoudig om een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online te maken. Meer informatie over de parameters van hoe je in Exact Online een API koppeling kunt maken, is op deze webpagina te vinden.

Brixxs een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online laten maken?

Maar als jij een beperkte technische kennis of weinig ervaring met het werken in de PHP codeertaal hebt. Dan kun je maar beter overwegen in een bekwame Brixxs webontwikkelaar te investeren om je hier optimaal bij te helpen. Het maakt niet uit welke programmeertaal het betreft. We zijn in staat om vrij wel in elke taal een exact online koppeling met de Prestashop api te ontwikkelen.

Een API koppeling voor orders en facturen

Je klanten hebben bovendien de behoefte aan een webportaal waar zij altijd hun bestelinformatie terug kunnen vinden. Dit gaat om informatie zoals alle openstaande en geplaatste orders, maar ook alle mogelijke facturen en hun orderhistorie.

API koppelingen voor andere nuttige gegevens

PrestaShop zal daarnaast ook direct alle klantspecifieke prijzen, mogelijke kortingen, verzendkosten en staffelprijzen in je webshop weergegeven. Iets wat eventueel met de juiste API koppelingen uitgebreid kan worden, voor als een gewenste optie niet standaard door PrestaShop ondersteund wordt.

Exact API specialist

Een API koppeling tussen de orders en klantgegevens

Want wij kunnen met onze geïmplementeerde PrestaShop Exact Online API koppelingen van alles ophalen. Denk hierbij maar aan de orders en klantgegevens in PrestaShop. Om deze vervolgens automatisch naar Exact Online over te zetten.

Dat is bijzonder nuttig, want ERP systemen bieden in het algemeen maar heel weinig ruimte voor het beheren van de volledige orderinformatie. Dit is informatie die standaard niet in Exact Online aanwezig is.

Een API koppeling voor de voorraad gegevens

 

Je kunt met een door ons gemaakte API koppeling je producten en voorraden ook supersimpel vanuit Exact Online in PrestaShop laden. Want klanten willen graag vóór zij een bestelling plaatsen weten of een bepaald product op voorraad is.

Met een Exact Online PrestaShop API koppeling wordt de beschikbare voorraad direct realtime opgehaald. Zo kan er gelijk al het exacte aantal goederen dat ‘direct leverbaar’ is aangegeven worden of er een indicatie gegeven worden hoeveel tijd een ‘aparte bestelling’ in beslag neemt.

Bij de weergave van de informatie over deze exacte voorraad worden de gegevens continu in de winkelmand en tijdens de check-out bijgewerkt, zodat er altijd de correcte gegevens aan de klant wordt weergegeven.

Prestashop API specialist

Een op maat gemaakte PrestaShop API koppeling realiseren

Op de ‘hoe kan ik een PrestaShop API koppeling maken’ webpagina leggen wij van Brixxs uit hoe je via ons een op maat gemaakte PrestaShop api koppeling kunt realiseren.

En op onze ‘Exact Online koppeling maatwerk software’ pagina is meer te lezen over wat Brixxs voor jouw bedrijf kan betekenen bij het op maat maken van een Exact Online API koppeling.

Een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online 3

Brixxs zorgt voor de beste PrestaShop koppeling en Exact Online API synchronisatie

Exact Online met PrestaShop koppelen kan voor ieder bedrijf van toegevoegde waarde zijn die van beide software oplossingen gebruik maakt. Brixxs heeft een jarenlange ervaring met het creëren van diverse maatwerkoplossingen voor Exact Online en PrestaShop.

Om deze reden zijn we dan ook compleet op de hoogte van de REST API van Exact Online. Met deze Exact Online REST API kunnen developers de functionaliteit van Exact Online in applicaties van derden opnemen. Dus kunnen wij natuurlijk ook een ideale API oplossing voor jouw bedrijf creëren die speciaal voor al je PrestaShop en Exact Online synchronisatie behoeften is ontworpen.

Een API koppeling tussen PrestaShop en Exact Online 10

Zie jouw API webshop project ook perfect tot leven komen!

 

We zijn één en al oor als het gaat om jouw Exact Online en PrestaShop bedrijfsbehoeften. En staan daarom klaar om al je vragen te beantwoorden om jouw webshop project perfect tot leven te zien komen. Vertel ons meer, zodat we samen van A tot Z jouw webshop plan kunnen uitvoeren! Een API (Application Programming Interface) tussen Prestashop en Exact Online, kan jou dus heel wat voordelen opleveren. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan orders die in Prestashop zijn aangemaakt, automatisch door te schieten naar Exact Online. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld alle productgegevens inclusief voorraden uit Exact Online ophalen (inclusief samengestelde artikelen) en deze in Prestashop een plek geven.

Veel gestelde vragen over API Specialist

REST API’s, essentieel voor moderne webontwikkeling, bieden een platform voor toepassingen om op een geëffendeerde manier met elkaar te communiceren. Het concept, vaak teruggebracht tot de vraag ‘wat is een REST API?’, beschrijft een set regels die gebruikt worden om gegevens tussen applicaties over te dragen.

Een RESTful API, als een HTTP-gebaseerde dienst, stelt zichzelf beschikbaar via HTTP-verzoeken, meestal met behulp van methodes zoals GET of POST. Terwijl de term ‘REST’ niet juridisch is beschermd, en de exacte kenmerken van een RESTful API niet formeel zijn vastgelegd, kan een API over het algemeen als ‘RESTful’ worden beschouwd als deze past binnen bepaalde richtlijnen:

  1. Het uitvoeren van verzoeken met HTTP-methoden, zoals GET en POST, een fundamenteel kenmerk van REST APIs;
  2. Het behouden van serverstatus onveranderd, tenzij expliciet aangepast door de client, overeenkomstig REST principes;

Wat is een REST-API en wat kun je ermee?

Een REST API, ofwel Representational State Transfer API, is een set regels voor het verzenden van gegevens tussen de client en de server. Deze API betekenis ligt in het faciliteren van communicatie en gegevensuitwisseling op het web. REST API’s zijn erg populair omdat ze niet ingewikkeld zijn om te maken en gemakkelijk door ontwikkelaars kunnen worden gebruikt, wat de rest api betekenis verder onderstreept.

REST-API’s worden gebruikt om toegang tot gegevens te bieden, gegevens begrijpelijker te maken of het delen of integreren van gegevens tussen verschillende platforms te vergemakkelijken. Enkele voorbeelden van waar u een REST API voor kunt gebruiken, is om live informatie over verkeersongevallen te delen, contactgegevens op één plek op te slaan of uw favoriete restaurants in één app op te slaan. Deze rest api uitleg laat zien hoe veelzijdig deze technologie kan zijn.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een REST API?

De beste voordelen van het gebruik van een REST API, ofwel REST API integratie, is dat het grote of kleine bedrijven kan helpen om te groeien en efficiënter te werken.

Een REST API staat voor Representational State Transfer Application Programming Interface en is in feite een manier om het ene systeem, zoals een website, aan een ander systeem te koppelen. Stel dat je een online winkelprogramma hebt en dit wil koppelen aan je boekhoudsoftware? Een REST API zou de twee systemen door middel van integratie met REST API in staat stellen om naadloos en zonder enige vorm van vertraging of onderbreking van de service met elkaar te communiceren, illustrerend hoe werkt een API koppeling in de praktijk.

De toepassing van API en REST API helpt dus niet alleen bij het verbeteren van de flexibiliteit van je systemen, maar maakt ook een gestroomlijnde workflow mogelijk.

Waarom zou ik een REST API nodig hebben?

Als contentschrijver heb je misschien al een blog of website van waaruit je content pusht. Zo niet, dan is een REST API een perfecte oplossing voor uw contentbehoeften.

Met de REST API kunt u uw gegevens op een meer georganiseerde manier opslaan en openen. Het maakt ook het eenvoudig invoegen van gegevens in de database mogelijk door de noodzaak om alles handmatig in code in te voeren overbodig te maken, wat tijd bespaart en een hogere nauwkeurigheid biedt. Een REST service via een API verbinding zorgt ervoor dat uw applicatie soepel communiceert en data efficiënt beheert.

Hoe gebruik ik een REST API?

Een REST API, ook wel RESTful API genoemd, staat voor Representational State Transfer Application Programming Interface en is een manier om toegang te krijgen tot inhoud of gegevens via HTTP met XML- of JSON-indeling. Het concept van wat is REST en waar staat API voor wordt hiermee verduidelijkt.

REST API’s, een cruciaal onderdeel van het rest api ontwikkelen proces, worden vaak gebruikt door webservices die hun gegevens openbaar moeten maken. Deze externe procedure-aanroepen bieden de mogelijkheid voor de klant om verzoeken te doen zonder enige server-side logica van de kant van de serviceprovider.

Een REST API biedt de volgende functies:

  • Representational State Transfer (REST)
  • Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
  • XML- of JSON-indelingen

API-koppelingen zijn de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven van alle groottes en in alle industrieën. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn vele voordelen aan het gebruik van API-koppelingen voor je bedrijf:

Versnellen van de groei: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.

Verbeterde efficiëntie: API-koppelingen stellen je bedrijf in staat om efficiënter te werken door duplicatie van werk en middelen te verminderen.

Verbindingen leggen met partners: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je nieuwe partnerschappen aangaan en de samenwerking met bestaande partners versterken.

Verbetering van producten of diensten: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen de sleutel tot succesvolle integraties voor bedrijven. Door ze te gebruiken, kan je de groei van je bedrijf versnellen, efficiënter werken, verbindingen leggen met partners en de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

API’s (Application Programming Interfaces) zijn een belangrijk onderdeel van het digitale landschap. Ze stellen bedrijven in staat om hun producten en diensten te integreren met andere systemen, wat betekent dat ze een krachtige manier kunnen zijn om de groei van je bedrijf te versnellen.

Maar wat zijn API-koppelingen precies en hoe kun je ze gebruiken om je bedrijf te laten groeien?

In simpele termen zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit gebeurt via specifieke afspraken over hoe de systemen met elkaar zullen communiceren, wat bekend staat als een API-protocol. Zo’n koppeling stelt een bedrijf in staat om de functionaliteiten van een ander systeem te gebruiken, zoals bijvoorbeeld het ophalen van gegevens of het sturen van data.

Er zijn verschillende manieren waarop API-koppelingen je bedrijf kunnen helpen groeien:

  • Nieuwe markten aanboren: Door je producten of diensten te integreren met andere systemen, kan je je bereik vergroten en nieuwe markten aanboren.
  • Verbindingen leggen met partners: API-koppelingen kunnen je bedrijf helpen om nieuwe partnerschappen aan te gaan en de samenwerking met bestaande partners te versterken.
  • Je producten of diensten verbeteren: Door gebruik te maken van de functionaliteiten van andere systemen, kan je de kwaliteit van je producten of diensten verbeteren.
  • Kosten besparen: Door API-koppelingen te gebruiken, kan je duplicatie van werk en middelen verminderen en daardoor kosten besparen.

Als je overweegt om API-koppelingen te gebruiken om je bedrijf te laten groeien, is het belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat de koppelingen op de juiste manier worden geïmplementeerd en om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van je bedrijf.

Samengevat zijn API-koppelingen manieren waarop twee systemen met elkaar kunnen communiceren en kunnen ze een krachtig hulpmiddel zijn om de groei van je bedrijf te versnellen door nieuwe markten aan te boren, verbindingen te leggen met partners, je producten of diensten te verbeteren en kosten te besparen. Door gebruik te maken van API-koppelingen op de juiste manier kan je bedrijf blijven groeien en mee blijven gaan met de veranderende digitale landschap.

De afkorting API staat voor het Engelstalige ‘Application Programming Interface’. Het is een koppeling tussen twee verschillende applicaties, die er voor zorgt dat zij met elkaar kunnen communiceren. Het unieke onderdeel hiervan is dat de koppeling ook werkt als de twee applicaties in verschillende programmeertalen zijn geschreven. Een API is de vertaler en ‘tussenpersoon’ voor het verwerken en bijwerken van gegevens. Anders gezegd stelt de gebruiker een vraag en zorgt de API dat deze aankomt bij de aanbieder. Vervolgens vertaalt de API het antwoord terug naar jou: de gebruiker. In de praktijk worden API’s vaak gebruikt in bedrijven en technische oplossingen. Vaak zonder dat je hier iets van merkt en veelal met het doel om (repetitieve) taken te automatiseren. Hoe ziet dat er dan precies uit? Nou, zo kan een API er voor zorgen dat de voorraad van jouw webshop direct verwerkt wordt in jouw boekhoudsysteem. Zodoende kun je direct zien wat de omzet en winst is, maar ook wat de voorraad in de webshop bedraagt. Anderzijds wil je bijvoorbeeld een vlucht boeken naar een tropisch oord voor een heerlijke vakantie. Om dit te bewerkstelligen gebruik je bijvoorbeeld Skyscanner om de goedkoopste vlucht te vinden naar jouw bestemming. Vervolgens kies je ook nog de gewenste stoel en vluchttijd. Al deze data moet Skyscanner opvragen uit de databases van de verschillende aanbieders. De API-koppelingen zijn in dit geval de tussenpersonen die jou hierbij helpen en er voor zorgen dat jij de juiste data te zien krijgt. Zoals je ziet zorgt een API-koppeling voor heel veel efficiëntie en automatisering. Stel je voor dat je alle bestellingen handmatig zou moeten uitvoeren. En vervolgens ook steeds de voorraad moet bijwerken. Dat werkt natuurlijk niet! Al met al kan men dus gerust stellen dat API’s van levensbelang zijn in onze huidige digitale wereld. Wij kunnen letterlijk niet meer zonder deze koppelingen.

API’s zijn een integraal onderdeel van de digitale economie. Ze creëren een cultuur van experimenteren en innoveren. Maar niet alle API’s zijn perfect. Er zijn een paar nadelen aan een koppeling, die moeten worden aangepakt voordat API’s hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Bedrijven maken zich altijd zorgen over wie de API zal onderhouden als ze deze in hun product integreren. Dit komt omdat mensen vaak denken dat integratie de beste manier is om een API te schalen, maar dat geldt niet perse voor elk bedrijf.

Sommige bedrijven geven de voorkeur aan om bestaande API’s te gebruiken in plaats van er een helemaal opnieuw te laten bouwen, omdat ze niet over de middelen of tijd beschikken die nodig zijn voor de ontwikkeling..

Een API-koppeling is een manier voor bedrijven om hun gegevens toegankelijk te maken voor andere applicaties. Zo’n systeem integratie kan om vele redenen nuttig zijn, maar een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt bij de gegevensbeveiliging.

Het is een veel voorkomende misvatting dat API-integratie leidt tot verlies van beveiliging, maar in werkelijkheid heeft het het tegenovergestelde effect. Met een API-integratie wordt informatie veilig gedeeld tussen verschillende platforms en applicaties.

Daarnaast voorkomt men het dubbel invoeren van werk, omdat gegevens tussen systemen automatisch worden uitgewisseld, zonder tussenkomt van menselijke handelingen.

Een API koppeling kost tussen de 1000 en 5000 euro. Dit bedrag hangt af van de complexiteit van de oplossing en het aantal systemen dat gekoppeld dient te worden. Vaak betaal je dus eenmalig een bedrag voor de ontwikkeling en inrichting. Daarnaast betaal je vaak ook een klein bedrag per maand voor de hosting. Binnen de hosting is ook monitoring van de maatwerk API koppelingen inbegrepen.

Kosten API koppeling

API staat voor Application Programming Interface. Een API koppeling betekent de communicatie tussen applicaties.

API koppeling - Wat is een API koppeling - Brixxs

Wil je voor het management van je API’s een platform gebruiken? Klik dan hier om meer te lezen over ons API koppelingen platform.

Stap #1: Kennismaking

Tijdens de kennismaking worden je IT vraagstukken door ervaren consultants besproken.

Stap #2: Requirements analyse

Na de kennismaking worden je eisen en wensen in kaart gebracht. Wij kijken naar het huidige systeem landschap en brengen dit in kaart.

Stap #3: Haalbaarheidsstudie

We geven antwoord op de vraag wat er nodig is om het gewenste systeem te gaan bouwen. Inschattingen worden gemaakt en deze kunnen als input dienen voor jouw business case.

Stap #4: Prototyping

We maken een prototype van het gewenste systeem en leggen de API koppelingen in de basis.

Stap #5: Bouwen van een MVP

Een MVP (Minimum Viable Product) heeft minimale functionaliteiten om de werking van de API aan te tonen.

Stap #6: Productierijp maken van de API

De API wordt gereedgemaakt voor de live gang. Infrastructuur wordt uitgerold, quality checks worden uitgevoerd, en de API gaat eerst van test, naar staging en vervolgens naar productie. Er worden alert ingesteld om de API’s in de gaten te houden.

6 stappen voor een API koppeling

Hoe maak ik een API koppeling in 6 stappen

Een API is een interface voor het programmeren van applicaties. Het is een set regels, protocollen en tools die toegankelijk zijn voor andere applicaties.

API’s zijn ontworpen om flexibel en modulair van aard te zijn. Ze stellen ontwikkelaars in staat om andere producten te bouwen of uit te breiden zonder telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. API’s maken het ook voor ontwikkelaars mogelijk om applicaties te maken die op nieuwe manieren samenwerken.

Enkele veelvoorkomende taken die u met een API kunt doen zijn:

  • Bestanden uploaden
  • Informatie ophalen uit een API (bijv. JSON)
  • Gegevens uit een database lezen
  • Locatiegegevens ophalen (bijv. GPS-coördinaten)

Wat zijn de voordelen of voordelen van het gebruik van een API?

Een API (Application Programming Interface) is een interface die softwareontwikkelaars bouwen om de interactie met hun apps en services te vergemakkelijken.

API’s bieden een reeks voordelen en voordelen:

  • Ze maken integratie met andere systemen mogelijk
  • Ze faciliteren de ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten
  • Ze bieden toegang tot gegevens vanuit elke app
  • Ze zorgen voor een betere integratie
  • Veilig
  • Goedkoop

Wat zijn mogelijke toepassingen voor een API?

Er zijn veel mogelijke toepassingen voor een API. Ze worden meestal gebruikt om softwareontwikkelaars een interface te bieden waarmee ze toegang hebben tot gegevens van het systeem van een bedrijf zonder nieuwe code te hoeven schrijven. API’s kunnen ook voor verschillende andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van systeemkoppelingen, het automatiseren van taken, het verwerken van gegevens en nog veel meer.

Hoe ga je aan de slag met je eigen API?

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen API. De eerste is om een API-bouw en test tool zoals POSTMAN te gebruiken. De tweede is door middel van programmeren.

Met een API-bouwtool kun je meteen aan de slag door een paar vragen over je project te beantwoorden en heb je de tools die nodig zijn voor het ontwerpen van een API. Je kunt ook profiteren van bestaande sjablonen die op de lange termijn tijd besparen.

Het bouwen van je eigen API door middel van programmeren vereist meer werk. Als je niet bekend bent met coderen, kun je het beste iemand vinden die hiermee ervaringen heeft, omdat het tijdrovend en vervelend kan zijn om zonder deze kennis te doen.

Heb ik programmeer vaardigheden nodig om een API te gebruiken?

API is een set instructies of hulpmiddelen waarmee mensen softwaretoepassingen kunnen bouwen. API wordt de taal van het internet genoemd. API kan worden geïntegreerd met andere services om nieuwe functies te bieden.

Als u een e-commercebedrijf heeft, is API een van uw belangrijkste bronnen. API stelt bedrijven in staat om met elkaar te communiceren of gegevens te delen met applicaties van derden zonder dat ze elke keer alles opnieuw hoeven te bouwen. Om API te gebruiken, hoeft u alleen maar te weten hoe het werkt en hoe het voor jouw bedrijf kan werken.