Een webshop overdragen: hoe werkt dat?

Een webshop overdragen: hoe werkt dat?


Mede als gevolg van de pandemie schiet het aantal Nederlandse webshops als paddenstoelen uit de grond. Dat resulteert mogelijk ook in een groei van het aantal webwinkels dat van eigenaar wisselt. Een transitie die op twee manieren kan plaatsvinden.

Tuurlijk: een webshop overdragen kan gewóón door een ander de zeggenschap te geven. Maar we gaan er vanuit dat de overdracht die u bedoelt niet gaat om de winkel van een plaatselijke hobbyist.

Wanneer er serieus geld met zo’n overgang is gemoeid, houdt u juridisch gezien twee opties over. We onderscheiden de activatransactie én de aandelentransactie.

Wat is een activatransactie?

Een activatransactie is bedoeld voor webshops die het eigendom zijn van eenmanszaken (dus ook zzp’ers) en vennootschappen onder firma – de zogenoemde VOF’s. Deze bedrijven hebben tenslotte niet te maken met aandelen.

Concreet houdt het in dat de koper de bezittingen, dus de activa, overneemt van de verkoper. Het kan zijn dat de webshop geen bezittingen, maar juist schulden heeft. We spreken dan van een activa-passivatransactie.

Hierbij komt ook een stukje goodwill kijken. Goodwill is dat deel van de webshop die je de nieuwe eigenaar nodig heeft om deze goed te kunnen runnen. Je kunt hierbij denken aan domeinnamen, merken en klantenbestanden.

Wat is een aandelentransactie?

Een aandelentransactie is uitsluitend bedoeld voor besloten vennootschappen, hoewel die ook gewoon kunnen kiezen voor een activatransactie. Het verschil hierbij is dat de nieuwe bv in één transactie alle onderdelen van een webshop overneemt. We doelen daarmee op activa en passiva, overeenkomsten met consumenten en leveranciers, licenties en meer. De partij die afstand doet van de webshop, verkoopt daarmee ook automatisch zijn of haar aandelen in de webshop.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707