Mag een stichting écht geen winst maken?

Mag een stichting écht geen winst maken?

De bewering dat een stichting geen winst mag maken, is een mythe en daarmee onjuist. We weten echter wél waar dit veelgemaakte misverstand vandaan komt en leggen dit hieronder aan u uit. 

Een stichting is een rechtsvorm die veelal wordt opgericht wanneer een onderneming bepaalde sociale, maatschappelijke of ideële doelen heeft. Dat kan alleen, maar ook in samenwerking met anderen. 

Voorbeelden van bekende, Nederlandse stichtingen zijn KWK Kankerbestrijding, het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen.

Winstgevendheid van een stichting
Veel mensen denken dat een stichting geen winst mag maken, maar dat is onjuist. Een stichting mag geld verdienen en ook winstgevend zijn. De verwarring ontstaat meestal door het gegeven dat deze winst verplicht moet worden gebruikt om het doel van de stichting te realiseren. Het is dus niet toegestaan om commerciële winsten te maken. Daar bestaan andere rechtsvormen, waaronder de besloten vennootschap, voor. 

Belastingplicht 
Dat houdt ook in dat een stichting gewóón belastingplichtig kan zijn. Dit is het geval wanneer de stichting streeft naar winst. Ze betalen in dat geval vennootschapsbelasting over de betreffende winst. 

Het kan daarbij zo zijn dat de stichting in kwestie ook btw of loonbelasting moet afdragen. Dat is bij btw het geval wanneer de stichting voldoet aan de regels van het ondernemerschap. Loonbelasting wordt betaald wanneer er sprake is van betaald personeel. 

Vrijstellingen
Sommige stichtingen betalen desondanks geen belastingen, omdat ze hiervan zijn vrijgesteld. Dat is het geval wanneer stichtingen te maken hebben met beperkt winstgevende activiteiten. 

We spreken hiervan wanneer de winst op jaarbasis niet hoger is dan €15.000 óf niet hoger is dan €75.000 verspreid over vijf opeenvolgende jaren. 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707