Waarom duizenden ondernemers problemen hebben met de coronasteun terugbetalen

Waarom duizenden ondernemers problemen hebben met de coronasteun terugbetalen

Corona. Het klinkt inmiddels – gelukkig – als iets uit het verleden, maar de naweeën van de pandemie slepen zich nog steeds voort, zo blijkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de financiële steun.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) meldt namelijk tegenover De Telegraaf dat maar liefst 60.000 bedrijven de coronasteun nog moeten terugbetalen. Het gaat om organisaties die nog helemaal niets van het door hen geleende bedrag hebben terugbetaald. 70 tot 80 procent van deze ondernemingen zijn volgens het IMK niet langer levensvatbaar.

Hoe hoog is de schuld?
De Belastingdienst verwacht momenteel nog een bedrag terug van ongeveer 16,5 miljard euro. Het is echter ook de verwachting van de fiscus dat 1,5 miljard euro hiervan helemáál niet meer terugkeert. Die verwachting is alsnog te laag, zo denkt het IMK. De instelling stelt dat de Belastingdienst eerder rekening mag houden met drie tot vijf miljard die niet meer op de rekening van de rechtmatige eigenaar belandt.

Welke bedrijven hebben problemen met terugbetalingen?
Er is geen sprake van één specifiek type bedrijf dat problemen ondervindt met het terugbetalen van de coronasteun. Wél zijn er branches die in eerste instantie moeite hadden met de terugbetalingen, maar hiertoe inmiddels alsnog in staat zijn.

Een voorbeeld hiervan is de reisbranche, waar de boekingen weer aantrekken.

Waardoor hebben sommige ondernemers moeite met de terugbetalingen?
We zien ook geen eenduidige reden waarom bedrijven specifiek moeite hebben met de terugbetalingen. Mentale vermoeidheid lijkt echter wel een rol te spelen. Het IMK meldt bijvoorbeeld veelvuldig ondernemers te spreken die opgelucht zijn wanneer ze weten dat hun bedrijf definitief niet door kan gaan.

Bron: WNL

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707