Notaris deed dertien (!) jaar over een eenvoudige erfrechtverklaring: hoe kon dit gebeuren?

Notaris deed dertien (!) jaar over een eenvoudige erfrechtverklaring: hoe kon dit gebeuren?

Notariswerkzaamheden zijn tijdrovend en kunnen soms behoorlijk wat uren in beslag nemen. Maar dertien jaar? Dat lijkt ons een béétje teveel van het goede. Vooral wanneer het gaat om iets simpels als de afwikkeling van een eenvoudige nalatenschap.

En toch is dat precies wat er eerder dit jaar in ’s-Hertogenbosch aan het licht kwam. Een notaris uit de Brabantse hoofdstad werd in 2007 belast met het afhandelen van de erfenis van een op 77-jarige leeftijd overleden erflaatster. Dertien jaar later is de zaak nog altijd niet afgerond.

Oorzaken

De redenen achter deze extreme vertraging zijn wat onduidelijk. Feit blijft wel dat de notaris pas in 2012 ook daadwerkelijk werd benoemd als vereffenaar: vijf jaar na het overlijden van de erflaatster. De overige vertraging is volgens de notaris zelf te wijten aan een breed palet een oorzaken, variërend van zieke collega’s en een verhuizing van het kantoor tot de coronacrisis en vakantie.

Kamer van het Notariaat

De Kamer van het Notariaat had echter geen boodschap aan zijn excuses – en ook niet aan het bijbehorende goedmakertje: er zou een complete taskforce op de ernstig vertraagde zaak worden gezet. Ze noemen het een blamage dat de basale nalatenschap nog niet is afgewikkeld. De erfgenamen hebben tot dusver dan ook nog geen cent gezien.

Wat het nog eens extra pijnlijk maakt, is dat sommige erfgenamen in de tussentijd zijn overleden. Ondertussen heeft de notaris wél 350 gewerkte uren geregisterd, hetgeen neerkomt op een factuurtje van €62.000. Daar zou dan ook nog eens 36 uur extra bij komen.

De huidige notaris gaat die werkzaamheden in ieder geval niet zelf uitvoeren: die is door de Kamer van het Notariaat uit het ambt gezet.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707