Meer belasting voor de allerrijksten: gaat het er wel of niet komen?

Meer belasting voor de allerrijksten: gaat het er wel of niet komen?

De kansen op een zogenoemde miljonairsbelasting nemen alsmaar toe – en dat is niet los te zien van de naderende verkiezingen.

Het is een veelgehoord thema wanner het gaat over de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november: de kloof tussen arm en rijk. Uit sommige cijfers blijkt namelijk dat deze kloof groter en groter wordt. Verschillende politici en politieke partijen gaan daar in mee.

Sterker nog: de huidige politiek is behoorlijk eensgezind als het gaat om het verkleinen van inkomensverschillen. Alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten zijn van mening dat werk meer moet lonen.

Miljonairsbelastingen
De verschillen zitten echter in de voorgestelde manieren om dit soort gaten te dichten. Linkse partijen als GroenLinks/PvdA, VOLT en D66, maar ook de PVV en de ChristenUnie zijn voorstander van een hogere belasting op vermogen boven de €57.000 per jaar. Veel van hen willen ook meer belasting op hogere inkomens. Van deze partijen gaan D66, GroenLinks/PvdA en de PVV nog een stapje verder. Zij pleiten voor de invoering van een extra miljonairsbelasting, waarbij iedereen die méér dan €1.000.000 bezit een aanvullende taks betaalt.

Wel of geen extra belasting?
De kans op meer belasting op vermogen lijkt dus behoorlijk groot te zijn. De verwezenlijking van een bijbehorende miljonairstaks oogt verder weg. De VVD en het NSC van Pieter Omtzigt staan hier namelijk niet welwillend tegenover. De kans is groot dat deze partijen bij de formatie worden betrokken.

Het NSC wil bijvoorbeeld liever inzetten op meer belasting van het reëel rendement, terwijl de VVD de lasten op arbeid en de lasten op vermogen vooral lager wil maken.

Bron: NOS

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707