De voor- en nadelen van het opkoopverbod

De voor- en nadelen van het opkoopverbod

Het opkoopverbod is een beschermende maatregelen die beleggers minder kans geeft op de krappe woningmarkt. Dat zou uitsluitend voordelen moeten opleveren.

Beleggers zijn al langere tijd een doorn in het oog voor starters die hopen de drukke woningmarkt te betreden. Het opkopen van woningen door deze beleggers maakt dit tenslotte alleen maar moeilijker. Om die reden hebben grote steden als Amsterdam en Rotterdam het opkoopverbod geïntroduceerd.

Wat is het opkoopverbod?
Dit opkoopverbod zorgt ervoor dat woningen zonder een vergunning niet meer verhuurd mogen worden. Dat maakt het voor beleggers veel minder interessant om een woning te kopen. Zij krijgen dan waarschijnlijk toch geen verhuurvergunning: die worden alleen onder strenge voorwaarden toegekend.

Wat zijn de voordelen?
Een recent onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Kadaster heeft laten zien dat het opkoopverbod in die zin een positieve werking heeft. Het is voor starters daadwerkelijk makkelijker geworden om de woningmarkt te betreden. Ze ondervinden in ieder geval minder hinder van de beleggers.

Wat zijn de nadelen?
De nadelen komen nu echter ook om de hoek kijken. Deze zijn voornamelijk zichtbaar in de vrije sector. Doordat hier minder huizen worden gekocht voor de verhuur, neemt het aanbod in beschikbare huurwoningen juist af. Dat gebeurt momenteel slechts mondjesmaat, maar de verwachting is dat dit in de toekomst meer en meer voorkomt.

Dit resulteert mogelijk in een stijging van de huurprijzen. Dat is slecht nieuws voor starters wiens inkomen te laag is voor een koopwoning, maar te hoog voor sociale huur.

Waar geldt het opkoopverbod?
Het huidige opkoopverbod is momenteel van kracht in verschillende gemeentes, waaronder Amsterdam en Rotterdam, maar ook Almere, Haarlem Nijmegen.

Bron: RTL Nieuws

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707