Veel ondernemers die een bv oprichten doen dit om te profiteren van een verminderde aansprakelijkheid. Maar hoeveel minder is minder? We leggen het u hieronder uit.
Een bv heeft verschillende voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak. Sommigen zijn fiscaal, anderen hebben te maken met een zekere status. En wéér andere voordelen gaan over aansprakelijkheid.
Een eigenaar van een bv kan namelijk niet persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor geleden schade bij een klant. Een beroepsmatige fout als gevolg van zijn of haar werkzaamheden, of die van een eventuele collega, is namelijk ‘de schuld’ van de rechtspersoon: de bv zelf.
Dat is nogal een verschil met een eenmanszaak. Zzp’ers zijn namelijk per definitie hoofdverantwoordelijk en dus schuldveroorzakers, mocht er zich een fout voordoen.
En dat is niet alles. In het ergste geval mogen schuldeisers óók aanspraak maken op je privévermogen.
Grens in aansprakelijkheid
Geen wenselijke situatie waarin u in een vak werkt waarin nu eenmaal fouten worden gemaakt, nee. Daarom kiezen sommige zzp’ers voor een overstap naar een bv. Maar let op: zelfs in een bv zijn er grenzen aan deze zogenoemde bestuurdersaansprakelijkheid.
Het gaat hier namelijk altijd om een beperkte aansprakelijkheid waarbij bestuurders in beginsel niet aansprakelijk worden gehouden.
Dat verandert echter wanneer de bestuurder in kwestie onrechtmatig heeft gehandeld. We noemen dit ook wel onbehoorlijk bestuur: gedrag waarbij bestuurders ernstige verwijten kunnen worden gemaakt. En dan is hij of zij wél aansprakelijk voor eventuele schade. Ook privé.
Samengevat: u bent als bv-eigenaar niet aansprakelijk voor schade, tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat is maar goed ook, want anders kunnen bestuurders overal ongestraft mee weg komen.
Switchen naar een bv? Hou hier rekening mee!
Overstappen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap komen vaak voor. Ondernemers in kwestie zijn echter niet altijd op de hoogte van de fiscale veranderingen die zo’n switch met zich meebrengt. We adviseren u om rekening te houden met het volgende. 1. U...