Het is een vreemde situatie. Enerzijds beschikken bedrijven vaker en vaker over een budget voor de ontwikkeling van personeelsleden. Anderzijds worden deze bedragen juist minder vaak uitgegeven. We vertellen u hieronder hoe dit kan.
Maar eerst – het zogenoemde individuele scholingsbudget. Dit is binnen één jaar tijd met 25 procent gestegen. Dat wijst een onderzoek van het leerplatform Studytube uit.
Het individuele scholingsbudget bedroeg in 2021 nog €800, maar steeg in 2022 naar €1.000. Daar staat echter tegenover dat nagenoeg 40 procent van alle bedrijven (meer dan) de helft van dit budget onaangetast liet. Dat gebeurde in 2021 ook wel, maar toen lag dit percentage nog op 29 procent.
Dit komt volgens Studytube neer op een budget van in totaal honderden miljoenen euro’s. Geld dat dus naar de ontwikkeling en studie van personeel had kunnen gaan. Een situatie die indirect leidt tot minder sterk ontwikkeld en opgeleid personeel.
Hoe komt dit?
De reden hierachter is opmerkelijk simpel: onwetendheid.
Studytube stelt dat nagenoeg de helft van alle mensen die binnen een bedrijf over dit soort budgetten gaat überhaupt niet op de hoogte is van de hoogte van dit budget.
Waarom het personeel dan niet aan de bel trekt? Omdat die volgens Stubytube óók niets over de hoogte van dit budget afweten. Sterker nog: zo’n 66 procent weet niet eens van het bestaan van het fenomeen af.
Komt hier verandering in?
Of er verandering in de situatie komt, is onduidelijk. Wél heeft vakbond CNV inmiddels aan de bel getrokken. Ze roepen onder meer werkgevers op hun personeel beter te informeren over de mogelijkheden op scholings- en opleidingsgebied.
Bron: Algemeen Dagblad