Lijfrentebesluit over te veel betaalde premies

Lijfrentebesluit over te veel betaalde premies

Wanneer u meer lijfrentepremie hebt betaald dan op grond van de jaarruimte en/of reserveringsruimte fiscaal aftrekbaar is, valt een deel van de betaalde premie buiten die aftrekbaarheid. Maar de regels worden versoepeld. We gaan daarop hieronder kort in. Ons kantoor geeft u graag persoonlijk een complete toelichting. Overigens kunnen we u ook helpen te veel betaalde premie te voorkomen.

Dubbele belastingheffing

Volgens de versoepelde regels mag de niet af te trekken premie in mindering worden gebracht op de uitkering, tot een bedrag van €2269. Is het bedrag hoger, dan mag dit niet. Dubbele belastingheffing doemt dan op, maar staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft bedacht dat u de verzekeraar of bank in dat geval kunt verzoeken de te veel betaalde premie terug te storten.

Box 3

Aan dit laatste zijn voorwaarden verbonden. U hebt een verklaring van de Belastingdienst nodig en het moet gaan om betalingen in het kalenderjaar waarin u om deze verklaring hebt gevraagd, plus de vijf voorgaande jaren. Het teruggestorte bedrag dient tot het box 3-vermogen te worden gerekend.

  • Niet af te trekken lijfrentepremie mag in mindering worden gebracht op de uitkering, tot een bedrag van €2269.
  • Boven dit bedrag kunt u de verzekeraar of bank verzoeken – onder voorwaarden – de teveel betaalde premie terug te storten.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat:

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707