Het eigen risico verhogen: is dat wel of niet verstandig?

Het eigen risico verhogen: is dat wel of niet verstandig?

Eén van de vele jaarlijkse verzekeringsdilemma’s bestaat uit het al dan niet verhogen van het eigen risico. Bent u ook een twijfelaar? We leggen u hieronder uit wanneer het wel en niet slim is om het een en ander te wijzigen.

Maar eerst – het eigen risico. Dit is het deel van uw zorgverzekering dat u zelf betaalt vóórdat u vanuit deze verzekering een vergoeding krijgt. Het basisbedrag hiervoor is €385. Dit noemen we ook wel het verplichte eigen risico. Het is echter mogelijk om dit bedrag verder te verhogen – met een maximum van €500. Dat houdt dus in dat u kunt uitkomen op een maximaal eigen risico van €885.

U krijgt ieder kalenderjaar de mogelijkheid om vrijwillig het eigen risico aan te passen.

Waarom moet ik mijn eigen risico verhogen?
De vraag die iedereen zichzelf stelt: waarom zou ik dit doen? Heeft dit überhaupt voordelen? Nou – die voordelen zijn er. Een verhoging van het eigen risico zorgt namelijk voor minder premie. Dit kan zelfs tientjes per maand schelen. U houdt dus per maand méér over. U moet er dan wel – soort van – zeker van zijn dat u in het betreffende kalenderjaar geen of weinig zorg nodig heeft. U betaalt tenslotte meer dan gemiddeld wanneer dit wél het geval is.

Waarom moet ik mijn eigen risico niet verhogen?
Het probleem hierbij is natuurlijk dat u nóóit zeker weet of u wel of geen zorg nodig gaat hebben. Zelfs wanneer u nog zo gezond leeft, is het altijd mogelijk dat u uitglijdt en uw been breekt – om maar wat te noemen. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun eigen risico te laten voor wat het is.

De keuze blijft echter persoonlijk. Wilt u liever maandelijks relatief hoge lasten óf neemt u het risico?

Gerelateerde Artikelen

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707