De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die recent werd ingevoerd, stuit momenteel op veel weerstand. Met name de ondernemers zelf zijn allerminst te spreken over de ingrijpende maatregel. Dit zijn daarvoor hun belangrijkste argumenten.
1. Verlies van de zelfstandigheid
Veel zzp’ers zijn zzp’er geworden vanwege de autonomie die dit met zich meebrengt. Ze hebben flexibiliteit en zelfstandigheid hoog in het vaandel staan en vinden dat een verplichte verzekering dit in het gedrang brengt. Een principieel bezwaar, dus.
2. Hoge kosten
Een ander, belangrijk punt: de kosten. De prijs van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering bedraagt maximaal €195 per maand. Dat is voor met name beginnende zzp’ers een behóórlijk bedrag, zeker gezien het feit dat ze toch al te maken hebben met wisselende inkomsten.
3. Niet genoeg dekking
De verplichte verzekering keert 70 procent van de winst uit – tot maximaal het minimumloon. Dat is voor sommige ondernemers onacceptabel: zij menen dat de bijstand hen in dat geval praktisch gezien nog méér oplevert.
4. Te late uitkering
De verzekering keert pas uit nadat een zzp’er aantoonbaar een jaar lang minder dan het minimumloon heeft kunnen verdienen, bijvoorbeeld door ziekte. Dat is voor velen te laat. In de tussentijd wordt er tenslotte niets uitgekeerd.
5. Te weinig aandacht voor individuele situaties
Tot slot zijn sommige zelfstandigen van mening dat de verzekering teveel een one-size-fits-all-principe hanteert. De standaardverzekering houdt bijvoorbeeld geen rekening met bijzondere ziektegevallen, zoals reuma. Ondernemers die hier mee te maken krijgen, kunnen zich lastig verzekeren en dreigen, ondanks de nieuwe verzekeringen, bij ziekte alsnog buiten de boot te vallen.