Zzp’ers in de problemen blijken vooral dienstverleners te zijn: hoe kan dat?

Zzp’ers in de problemen blijken vooral dienstverleners te zijn: hoe kan dat?

Veel ondernemers belandden tijdens de COVID-19-pandemie in zwaar weer. Zelfstandigen zonder personeel vormen vanzelfsprekend géén uitzondering. Toch blijkt er een wezenlijk verschil tussen tussen de verschillende branches waarin deze ondernemers werkzaam zijn. Zzp’ers in de dienstverlening blijken zwaarder getroffen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder zelfstandigen in de dienstverlening verstaan we onder meer kappers, chauffeurs, masseurs en schoonheidsspecialisten. De verklaring hiervoor is even logisch als simpel: het zijn allemaal contactberoepen en die moesten hun zaken noodgedwongen sluiten.

Het resulteerde in een stijging van het aantal zelfstandige ondernemers in de dienstverlening dat minder dan drie maanden zonder inkomen kan rondkomen. Deze groep vormt nu 33 procent van de ondernemers.

Dat percentage stijgt overigens niet veel als we kijken naar zzp’ers in het algemeen. Een op de vijf zelfstandigen geeft nu aan niet langer dan drie maanden te kunnen bestaan, mocht het totale inkomen in één klap wegvallen. Dat is ongeveer hetzelfde als twee jaar geleden.

Ongeveer 39 procent van de ondernemers stelt daarnaast dat ze een jaar of langer zonder inkomen door het leven kunnen gaan. Dit percentage was twee jaar terug iets hoger: 41 procent.

Winstgevende branches

Recht tegenover de noodlijdende branches staan vakgebieden die sinds de uitbraak van de pandemie juist zijn gegroeid. Een goed voorbeeld van een branche die – soort van – heeft geprofiteerd van de crisis, is de IT. Cijfers tonen aan dat het aantal zzp’ers in de IT dat minder drie maanden zonder inkomen kan relatief is gedaald. Momenteel verwacht nog maar 11 procent van de zelfstandige IT’ers minder dan drie maanden zonder inkomen te kunnen overleven, waar dat twee jaar geleden nog 16 procent was.

Bron: CBS

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van AI en Blockchain binnen bedrijven

Artificial Intelligence en Blockchain zijn twee grote termen die vaak rondgeslingerd worden als het om de toekomst van de moderne technologie gaat. Artificial Intelligence wordt voor steeds meer dingen ingezet en begint langzaam maar zeker in de buurt te komen van...

Lees meer

Alles wat je moet weten over digitale transformatie

Digitale transformatie is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen binnen bedrijven. Het wordt te pas en te onpas over tafel gegooid als het gaat over technologie en software, maar wat betekent het nou eigenlijk? En hoe kunnen we het toepassen binnen een...

Lees meer

10 manieren waarop RPA goed is voor jouw bedrijf

Je hebt er misschien wel eens van gehoord, robotic process automation, ook wel RPA genoemd. RPA is een proces dat stap voor stap bepaalde taken kan automatiseren om zo een efficiënter werkend bedrijf op te bouwen. Verschillende studies hebben laten zien dat je met RPA...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707