Zzp’ers in de problemen blijken vooral dienstverleners te zijn: hoe kan dat?

Zzp’ers in de problemen blijken vooral dienstverleners te zijn: hoe kan dat?

Veel ondernemers belandden tijdens de COVID-19-pandemie in zwaar weer. Zelfstandigen zonder personeel vormen vanzelfsprekend géén uitzondering. Toch blijkt er een wezenlijk verschil tussen tussen de verschillende branches waarin deze ondernemers werkzaam zijn. Zzp’ers in de dienstverlening blijken zwaarder getroffen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onder zelfstandigen in de dienstverlening verstaan we onder meer kappers, chauffeurs, masseurs en schoonheidsspecialisten. De verklaring hiervoor is even logisch als simpel: het zijn allemaal contactberoepen en die moesten hun zaken noodgedwongen sluiten.

Het resulteerde in een stijging van het aantal zelfstandige ondernemers in de dienstverlening dat minder dan drie maanden zonder inkomen kan rondkomen. Deze groep vormt nu 33 procent van de ondernemers.

Dat percentage stijgt overigens niet veel als we kijken naar zzp’ers in het algemeen. Een op de vijf zelfstandigen geeft nu aan niet langer dan drie maanden te kunnen bestaan, mocht het totale inkomen in één klap wegvallen. Dat is ongeveer hetzelfde als twee jaar geleden.

Ongeveer 39 procent van de ondernemers stelt daarnaast dat ze een jaar of langer zonder inkomen door het leven kunnen gaan. Dit percentage was twee jaar terug iets hoger: 41 procent.

Winstgevende branches

Recht tegenover de noodlijdende branches staan vakgebieden die sinds de uitbraak van de pandemie juist zijn gegroeid. Een goed voorbeeld van een branche die – soort van – heeft geprofiteerd van de crisis, is de IT. Cijfers tonen aan dat het aantal zzp’ers in de IT dat minder drie maanden zonder inkomen kan relatief is gedaald. Momenteel verwacht nog maar 11 procent van de zelfstandige IT’ers minder dan drie maanden zonder inkomen te kunnen overleven, waar dat twee jaar geleden nog 16 procent was.

Bron: CBS

Gerelateerde Artikelen

Wanneer is een reisverzekering wel en niet zinvol?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een reisverzekering is altijd zinvol. Het zijn de aanvullende verzekeringen die u wellicht wel of juist niet nodig heeft. Lees verder!  Nee – een reisverzekering is niet verplicht. Dat betekent echter niet dat zo’n...

Lees meer

Waarom energiezuinige woningen meer in trek zijn

Op zoek naar een koophuis? Dan is een woning met een goed energielabel sowieso een pre. Ook zien makelaars een extra reden om energiezuinige huizen de voorkeur te geven: ze behouden beter hun waarde.  Duurzame woningen zijn meer in trek nu energie duur is en dus...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707