Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan

Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan


Sommige verzekerden hebben wettelijk recht op zorgtoeslag. Of u daarvoor óók in aanmerking komt? Lees ons artikel en vind uw antwoord.

De term zorgtoeslag verwijst naar een bijdrage die de overheid doet in de kosten voor uw zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer uw inkomen niet hoog genoeg is om deze zelf te voldoen.

Wat zijn de voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag?

Omdat het natuurlijk té eenvoudig is om zelf te bepalen dat uw inkomen niet hoog genoeg is, stelt de Belastingdienst voorwaarden aan het ontvangen van zorgtoeslag. Dat zijn voor het komende kalenderjaar – 2022, dus – de volgende voorwaarden:

  • U bent achttien jaar of ouder. De zorgtoeslag wordt verstrekt vanaf de eerste dag van de maand die volgt na de maand waarin u uw achttiende verjaardag vierde;
  • U beschikt over een Nederlandse zorgverzekering;
  • U beschikt over de Nederlandse nationaliteit óf heeft een geldige verblijfsvergunning;
  • Uw eventuele toeslagpartner beschikt over de Nederlandse nationaliteit óf heeft een geldige verblijfsvergunning;
  • Uw inkomen of gezamenlijke inkomen is niet te hoog;
  • Uw vermogen of gezamenlijke vermogen is niet te hoog.

Wanneer verdien ik teveel om zorgtoeslag te kunnen ontvangen?

De laatste twee voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag zijn voor veel mensen de meest verwarrende. Want wanneer weet u nu wanneer u teveel verdient?

De Belastingdienst bepaalt dit op basis van uw inkomen, maar u kunt altijd een proefberekening maken. Dit doet op de website van de Belastingdienst. Zo’n proefberekening vraagt onder meer om verschillende gegevens rondom uw inkomen en berekent op basis daarvan of u in aanmerking komt voor toeslag.

Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?

Komt er uit deze proefberekening dat u inderdaad recht heeft op toeslag? Dan kunt u via de website Toeslagen.nl direct uw zorgtoeslag aanvragen.

Gerelateerde Artikelen

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707