Zó beïnvloedt ons werk de woningmarkt

Zó beïnvloedt ons werk de woningmarkt

Veel mensen kiezen een woning op basis van waar ze werken én een baan op basis van waar ze wonen. De twee zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden – al is er nu wel schijnbaar iets raars aan de hand. De arbeidsmarkt heeft namelijk volop te maken met open vacatures, maar de woningmarkt wil nog niet echt vlotten. Hoe kan dat?

Ook Christian Lennartz, onderzoeker namens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), beaamt dat wonen en werken onmogelijk los van elkaar zijn te zien. Verhuizingen staan volgens hem meer dan eens in verbinding met de afstand tot het werk. Dat meldt hij tegenover NU.nl.

Géén verhuizingen, wél meer banen
Er zit echter een catch in het verhaal: slechts 5 tot 7 procent van alle mensen verhuist puur en alleen vanwege het werk. Gezinsuitbreidingen of samenwonen worden bijvoorbeeld veel vaker doorgegeven als redenen achter een verhuizing.

Het is een van de redenen dat niet iedereen verhuisd – maar bij lange na niet de enige. Juist het feit dat er nu relatief veel banen beschikbaar zijn, zorgt ervoor dat er minder van huis wordt gewisseld. Er zijn tenslotte genoeg banen te vinden op een overbrugbare afstand van de huidige woning.

Woon-werkafstand
De woon-werkafstand speelt sowieso een minder belangrijke rol dan voorheen. Dat is bijvoorbeeld veroorzaakt door het feit dat mensen na de pandemie minder vaak naar kantoor moeten – het zogenoemde hybride werken.

Hoge prijzen
En natuurlijk heeft het relatieve gebrek aan verhuizingen ook te maken met de omstandigheden op de woningmarkt. De stijgende huizenprijzen zijn voor velen redenen om niet te verhuizen, zeker niet wanneer het loon niet evenredig meestijgt.

Bron: NU.nl

Gerelateerde Artikelen

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707