Zakelijke cyberverzekeringen: zijn ze zinvol of niet?

Zakelijke cyberverzekeringen: zijn ze zinvol of niet?

We worden de laatste tijd platgegooid met meldingen van grootscheepse cyberaanvallen. Veelal belanden daarbij gegevens van slachtoffers of straat, hoewel het ook zo kan zijn dat een bedrijf wordt getroffen door zo’n aanval – met alle gevolgen van dien. 
 
Wat dat betreft, is er gelukkig ook nog een beetje goed nieuws: u kunt uw bedrijf hiertegen verzekeren door middel van een cyberverzekeringen. In hoeverre dat echt goed nieuws is, is een kwestie van discussie.  
 
Wat is een cyberverzekering? 
Een cyberverzekering dekt het risico dat u als ondernemer loopt tijdens een potentiële hack. Stel – de website van uw bedrijf wordt aangevallen met ransomware. Dat betekent dat uw systeem wordt gehackt, de inhoud daarvan ontoegankelijk wordt en hackers losgeld eisen om deze weer toegankelijk te maken. 
 
Een cyberverzekering kan u dan helpen aan een vergoeding. Die vergoeding dekt bijvoorbeeld het bedrag dat u aan de hackers heeft betaald, maar ook de onkosten die zijn veroorzaakt als het gevolg van deze hack.  
Handig of niet? 
Klinkt handig, niet? Toch zijn er een aantal haken en ogen aan zo’n verzekering. Dat heeft te maken met het feit dat verzekeraars hierbij kijken naar de mate waarin u vóór de aanval was beschermd tegen dergelijke aanvallen. De meeste ondernemers hebben echter niet al te veel verstand van dit soort zaken en zijn zodoende niet voldoende beschermd. Dit is in de ogen van menig verzekeraar nalatigheid, waardoor er evengoed niets wordt vergoed. 
 
Wat kan ik doen? 
Ons advies? Het heeft pas zin om een cyberverzekering af te sluiten wanneer u zelf al voldoende heeft gedaan aan de digitale beveiliging van uw bedrijf. Zorg er daarom voor dat uw software up-to-date is, uw website is beveiligd en uw meest belangrijke systemen zijn afgeschermd met bijvoorbeeld tweestapsverificatie. Vul dit daarna pas aan met een verzekering om écht optimaal beschermd te zijn. 

Gerelateerde Artikelen

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707