Woningbouw: wat wil minister De Jonge en hoe haalbaar is dit?

Woningbouw: wat wil minister De Jonge en hoe haalbaar is dit?

Langzaam maar zeker sijpelt er steeds meer relatief goed nieuws door: de woningen worden weer goedkoper. Dat biedt in principe perspectief voor starters, maar dan moeten er natuurlijk wel voldoende huizen zijn… 
 
Bouwen, bouwen, bouwen. Een kreet die u ongetwijfeld voorbij heeft zien of horen komen en die verwijst naar de bouwplannen van het kabinet – en in het bijzonder die van minister Hugo de Jonge.  
 
Zijn voorstel? 900.000 woningen erbij tussen nu en het eind van 2030. Maar liefst twee derde van deze huizen moet worden geclassificeerd als betaalbaar. Klinkt als een nobel streven, niet? En toch zijn er de nodige problemen. 
 
Bouwkosten 
Die problemen hebben in eerste instantie te maken met de bouwkosten. Die zijn, mede door de oorlog in Oekraïne, gestegen. De woningprijzen mogen dan dalen; de kosten voor eventuele nieuwbouwwoningen gaan alleen maar omhoog. En het verschil tussen de twee wordt er niet bepaald kleiner op. 
 
Stikstof 
Daar komt nog eens bij dat Nederland in een stikstofcrisis verkeert. Mede daardoor worden er momenteel niet al te veel bouwvergunningen de deur uit worden gedaan. Het gevolg daarvan is dat veel projectontwikkelaars dan maar wachten op betere tijden, wat de planning van minister De Jonge niet veel realistischer maakt.  
 
Hypotheekrente 
En dan zit er nog een probleem in die zogenoemde betaalbaarheid. Want de prijs van koophuizen mag dan dalen; dat geldt helaas niet voor de hypotheekrente. De maandlasten voor potentiële kopers blijven daarbij onverminderd hoog. 
 
Haalbaar of niet? 
Dus – is er reden voor paniek? 
 
Dat misschien niet, maar 900.000 woningen vóór het eind van 2030 lijkt op z’n zachtst gezegd ambitieus.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707