Werkt u in deze branche? Dan is een hypotheek lastiger te krijgen

Werkt u in deze branche? Dan is een hypotheek lastiger te krijgen


Zowel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en werknemers in de reisbranche, horeca en cultuur krijgen sinds de uitbraak van corona lastiger een hypotheek. Geldverstrekkers gebruiken steeds vaker een specifieke coronagerelateerde vragenlijst. Het antwoord op deze vragen verschaft de geldverstrekkers meer informatie en zekerheid over het inkomen.

Extra voorzichtigheid bij banken

Het strengere beleid geldt niet alleen voor zzp’ers. Ook medewerkers met een vast contract in de reissector, horeca of cultuur krijgen te maken met extra voorzichtigheid van banken. Vooral wanneer het inkomen door de uitbraak van het coronavirus het risico heeft in de komende jaren te dalen, levert dat moeilijkheden op bij het krijgen van een hypotheek. Zo eist ING bijvoorbeeld dat een werkgever verklaart niet voornemens te zijn de aanvrager te ontslaan.

Vast contract biedt ook geen zekerheid

Ook voor werknemers met een tijdelijk of vast contract is het succesvol aanvragen van een hypotheek niet meer zo vanzelfsprekend, zelfs met een intentieverklaring van de werkgever. Banken kijken vooral naar het toekomstperspectief van zowel werknemers als zzp’ers. Op die manier probeert een bank het risico op betalingsproblemen in de toekomst te minimaliseren.

Eenduidigheid in de vraagstelling

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft een uniforme vragenlijst opgesteld om eenduidigheid in de vraagstelling te garanderen. De vragenlijst stelt ondernemers en werknemers in staat om aan te tonen dat zij genoeg (spaar)geld hebben om het verlies van werk of een baan op te vangen. Er wordt ook gevraagd waarom de aanvrager denkt de komende jaren een stabiel inkomen te hebben.

Geldigheid werkgeversverklaring met een maand verkort

Werknemers met een vast contract moeten aangeven of het inkomen het komende jaar negatief zal worden beïnvloed door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Opvallend is ook dat een werkgeversverklaring nog slechts twee maanden geldig is in plaats van drie. Daar komt bij dat de eventuele overwaarde van een woning niet meer volledig mag worden gebruikt voor een overbruggingskrediet.

Gerelateerde Artikelen

De belasting in box 3 stijgt verder: dit zijn de gevolgen

Een fikse tegenvaller voor beleggers. De belasting in box 3 gaat dit kalenderjaar namelijk nog verder omhoog. Dat heeft vooral gevolgen voor beleggers met een vermogen van boven de €57.000. Dat heeft allemaal te maken met het zogenoemde fictieve rendement op spaargeld...

Lees meer

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707