Wat te doen als er schade ontstaat door paardrijden of voetbal?

 

Natuurlijk is het fijn om na een week hard werken te ontspannen. Lekker paardrijden of een gezellige partij amateurvoetbal is normaal gesproken vaak een leuke invulling voor het weekend. Soms gaat het echter mis. Het paard slaat op hol waardoor u lelijk valt, of een tegenstander maakt een tackle. Hij/zij vertrekt met rood en u blijkt ernstige schade te hebben. Is er dan iets te doen om schade te verhalen?

 

Wie is er verantwoordelijk voor het op hol geslagen paard

Wanneer een paard op de manege gestald is en schade veroorzaakt aan de berijder, bijvoorbeeld doordat hij/zij eraf geworpen wordt, geldt in eerste instantie het leerstuk gevaarzetting. Kort gezegd is de gedachte dat je zelf extra risico neemt door bewust voor de paardensport te kiezen en dus zelf verantwoordelijk bent voor dat risico. Als het paard zich anders gedraagt dan je mag verwachten, bijvoorbeeld als het op hol slaat, is de kous daarmee niet af. Dieren zijn voor de wet namelijk zaken. Je zou dus kunnen zeggen dat de zaak gebrekkig is als het paard zich niet gedraagt zoals zou moeten. In het recht is de eigenaar aansprakelijk voor een gebrekkige zaak. Als de manege dus ook de eigenaar van het paard is, is over de aan te spreken partij geen onduidelijkheid. Het verhaal wordt beduidend gecompliceerder als de manege niet de eigenaar is van het bij hen geplaatste paard dat op hol geslagen is. De eigenaar blijft dan aansprakelijk voor de gebrekkige zaak, tenzij het gebrek aan de houder (de manage) te wijten is. Uit recent onderzoek blijkt dit in de praktijk voor problemen te zorgen. Het is dus van belang bij schade als gevolg van het paardrijden goed uit te zoeken of er sprake is van aansprakelijkheid en – indien dit het geval is – de goede partij(en) aan te spreken.

 

Is door een rode kaart in het voetbal aansprakelijkheid gegeven?

Een ander recent onderzoek bekeek de aansprakelijkheid tijdens een andere geliefde sport. Het voetbal. Kun je de schade verhalen als je schade lijdt door een zware tackle van een tegenstander? Men denkt vaak van niet, maar dit is een misvatting. Ook hier geldt in beginsel dat je het risico op een blessure accepteert als je meedoet aan het voetbalspel. De rechter ziet dit echter anders wanneer de tegenstander een (rode) kaart van de scheidsrechter heeft gekregen voor de overtreding. De rode kaart geeft volgens de rechter namelijk aan dat de bestrafte tackle niet tot het normale spelrisico behoort. Volgens de rechter hoeft het slachtoffer de schade die voortvloeiend uit dit onverwachte risico niet (geheel) te dragen. Het slachtoffer krijgt in die gevallen dan ook (vrijwel) altijd schadevergoeding toegekend.

 

Wij adviseren u dan ook:

  • Als u schade lijdt door sportactiviteiten, zoals paardrijden of voetbal, goed na te gaan of er sprake is van aansprakelijkheid en alle betrokken partijen te betrekken;
  • Contact met ons op te nemen als u schade lijdt door sport- en spelactiviteiten, ook bij schade zijn wij u namelijk graag van dienst.

 

Heeft u of een van uw gezinsleden schade geleden door sport- en spelrisico’s of wilt u uw verzekeringen of hypotheek voor het nieuwe jaar bespreken? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Voor nu wensen we u en de uwen alvast fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2019.

Gerelateerde Artikelen

Koopwoningen worden ook dit jaar weer duurder

Het gaat om een prijsstijging van 5 tot 8%, zo melden de economen van ING Research. Begin februari leek er eventjes goed nieuws te zijn voor woningzoekenden. De gemiddelde prijs van een koopwoning daalde namelijk voor het eerst in tien jaar tijd. Dit is volgens de...

read more

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707