Wat kost het om een bv op te richten?

Wat kost het om een bv op te richten?

Het is sinds een aantal jaar geleden wat makkelijker geworden om een besloten vennootschap (bv) op te richten: géén startkapitaal vereist. Dat betekent natuurlijk niet dat het starten van een bv helemáál geen kosten met zich meebrengt. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje.

Het is relatief eenvoudig om een besloten vennootschap te beginnen. Dit vereiste tot en met 2012 nog een startkapitaal van €18.000, maar sinds dat is afgeschaft, kun je zelfs zonder inleg aan de slag. Of dat ook handig is, is een tweede, maar goed. Het is in ieder geval mogelijk.

Hoe dan ook: je bent helaas niet gevrijwaard van kosten. Wél van hoge kosten, moeten we daarbij zeggen. Want het enige dat je aan kosten kwijt bent, zijn déze drie posten: 

  • Notariskosten 
  • Inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  • Kosten voor je administratie

We lichten ze hieronder verder toe.

Notariskosten
Het opstarten van een bv gaat via de notaris. Dat moet nu nog in fysieke aanwezigheid, maar er wordt gekeken naar de mogelijkheid om dit digitaal te doen. Digitaal of niet: de kosten hiervoor liggen tussen de €500 en de €1.000 per oprichting.

Inschrijfkosten bij de Kamer van Koophandel (KvK)
U moet uw bedrijf natuurlijk ook vastleggen in het Handelsregister. Dat kan bij de Kamer van Koophandel. De kosten hiervoor zijn niet al te hoog: €75 per inschrijving.

Administratie
Een boekhouder is niet verplicht voor bijvoorbeeld eenmanszaken, maar dat verandert wanneer u een bv start. Een bv moet namelijk verplicht jaarstukken deponeren – en dat kan eigenlijk alleen bij een boekhouder of accountant. Hou rekening met kosten van tussen de €600 en de €1.800 per jaar.

 

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707