Wanneer krijgen bezwaarmakers hun spaargeld terug?

Wanneer krijgen bezwaarmakers hun spaargeld terug?

Nederland telt zo’n zestigduizend spaarders die in 2017 en 2018 teveel spaartaks betaalden. Zij krijgen hun geld uiterlijk 4 augustus 2022 terug. Dat heeft de Rijksoverheid op 28 april van dit jaar bekendgemaakt. 
 
De Belastingdienst berekende in deze jaren de hoogte van de spaartaks aan de hand van een zogenoemd fictief rendement. Dat hield onder meer in dat de fiscus veronderstelde dat spaarders verdienden aan hun geld, bijvoorbeeld door te beleggen. Ze betaalden daarom dus relatief méér belasting. 
 
Werkelijk versus fictief rendement 
Het probleem bleek echter dat veel mensen met spaargeld hier niet of nauwelijks aan verdienden. Ze hebben dus onterecht meer belasting betaald, vond ook de Hoge Raad. Zij stelden dat de Belastingdienst daarom met werkelijk rendement moest rekenen en niet met fictieve. 
 
Volgens de hoogste rechter is het zelfs wettelijk verboden om spaargeld op deze manier te belasten: het is in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. En dus heeft de Raad de fiscus opgedragen tot rechtsherstel. 
 
Rechtsherstel 
Dit rechtsherstel houdt dus in dat getroffen spaarders vóór 4 augustus 2022 hun geld terugkrijgen. Dat herstel geldt ook voor niet-vastgestelde of -opgestelde aanslagen in box 2 – uit onder meer 2020 en 2021. Het kabinet maakte dit in een brief aan de Tweede Kamer bekend. 
 
Meer uitspraken 
Het rechtsherstel geldt overigens niet voor mensen die niet op tijd waren met het indienen van hun bezwaar en waarbij de aanslag al is vastgesteld. Hun lot wordt nog besproken door de Hoge Raad. De uitspraak over deze zaak wordt in het najaar van 2022 verwacht. 
 
Bronnen: Belastingdienst en BNNVARA 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707