Waarom u vóór 1 maart 2022 een aangifte van de schenkbelasting moet doen

Waarom u vóór 1 maart 2022 een aangifte van de schenkbelasting moet doen


Schenken is mogelijk op verschillende manieren. We noemen giften, goedkope verkopen van onroerend goed en renteloze leningen als uiteenlopende voorbeelden. Wat ze met elkaar gemeen hebben? U betaalt over het ontvangen, geschonken bedrag de zogenoemde schenkbelasting. En die kunt u maar beter vóór 1 maart 2022 aangeven.

De Belastingdienst spreekt van een schenking wanneer u iemand iets geeft waarvan die persoon rijker wordt – en u armer, vanzelfsprekend. De ontvangende partij betaalt hierover schenkbelasting – dus niet de gever.

Dat is echter niet altijd het geval. De Belastingdienst houdt namelijk rekening met uitzonderingsgevallen. Zo mogen ouders vrij aan hun kinderen en kleinkinderen schenken, tenzij het gaat om héle hoge bedragen. De exacte percentages en eventuele vrijstellingen verschillen per situatie. Check deze vooraf goed op de website van de Belastingdienst.

Aangifte doen 

Of u nu wél of géén aanspraak maakt op zo’n vrijstelling: u moet aangifte doen van uw schenking wanneer u méér dan €3.244 hebt ontvangen. Dit  bedrag ligt hoger wanneer deze van uw ouders afkomstig is: €6.604. Je doet dit door middel van een aangifteformulier dat eveneens verkrijgbaar is via de website van de Belastingdienst.

Zo’n aangifte moet uiterlijk 1 maart door de fiscus zijn ontvangen. Ter illustratie: ontvangt u een schenking in 2021? Dan moet de aangifte vóór 1 maart 2022 zijn afgerond.

En dit jaar is het helemaal belangrijk om de aangifte uiterlijk 1 maart 2022 af te ronden. De schenkvrijstelling van 2021 is namelijk hoger dan in de voorgaande jaren. Hij is met maar liefst €1.000 verhoogd.

Voorwaarde

Een voorwaarde is wel dat de schenking in 2021 is gedaan. Heeft u een schenking ontvangen in 2021 en wilt u profiteren van deze extra vrijstelling van €1.000? Omcirkel dan 1 maart 2022 in uw agenda.

Gerelateerde Artikelen

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707