Waarom het – volgens de Consumentenbond – loont om onderzoek te doen naar de tarieven van een notaris

Nieuwsartikel voor notarisbranche – Particulier


Het is slim om eerst zelf onderhandse schenkaktes op te maken vóór je naar een notaris stapt. Dat is de conclusie van de Consumentenbond na een onderzoek.

De Consumentenbond benaderde hiervoor dertig verschillende notarissen. De vraag aan hen was simpel: stel een akte op voor een fictieve, 59-jarige man die, meerdere jaren na elkaar, een belastingvrije schenking aan zijn dochters wil doen. Houd daarbij rekening met het maximale schenkingsbedrag én het feit dat deze niet-bestaande man drie dochters heeft. Het doel: uiteindelijk besparen op de erf- en inkomstenbelasting.

Nu ontgaan de regels omtrent deze belastingen en de werkwijze van de verschillende notarissen elkaar eigenlijk niet. Maar wat wél veel scheelt, zijn de onderlinge tarieven. De Consumentenbond meldt namelijk dat deze behoorlijk uiteenlopen: van €252 tot wel €945.

Verschillen in kortingen

Daar komt nog eens bij dat er óók nog verschillen in kortingen optreden.

Ter illustratie: sommige notarissen gaven kortingen voor het opstellen van de tweede en derde akte, maar die liepen nogal uiteen. Waar het ene kantoor een korting van €15 weggaf, kreeg de Consumentenbond bij het andere kantoor een korting van maar liefst €945. Nogal een verschil, dus.

Andere notarissen gaven helemaal geen kortingen. Het moraal van het verhaal? De prijzen voor het samenstellen van drie notariële aktes lopen nogal uiteen.

Advies van de Consumentenbond

Het advies van de Consumentenbond is dan ook redelijk eenvoudig. Volgens hen kunnen cliënten die schenkingen willen doen het best eerst zelf onderhandse schenkaktes opmaken.

Het voordeel daarvan is dat een notaris deze achteraf kan bekrachtigen – voor meerdere jaren. Dit werkt uiteindelijk besparend voor de cliënt. Hij of zij heeft daardoor tenslotte minder notarisbezoeken nodig.

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707