Waarom een samenlevingscontract zo belangrijk is

Samenlevingscontract - Waarom een samenlevingscontract zo belangrijk is - Brixxs

Heeft u onlangs een huis gekocht? We willen u niet van uw feestvreugde beroven, maar binnen afzienbare tijd moet u tóch schakelen: er is papierwerk aan de winkel. Een samenlevingscontract is mogelijk een voorbeeld van iets dat vóór intrek moet gebeuren.

Zo’n samenlevingscontract draait om het vastleggen van afspraken tussen de personen die samen een huis hebben gekocht. Dat gebeurt bij een notaris. Hij of zij loodst u door wat doorgaans wordt beschouwd als de saaie onderdelen die bij een huis kopen komen kijken. U wilt u tenslotte het liefst bezighouden met de inrichting van uw nieuwbakken woning. Niet met de verdeling van financiën.

Verdeling van financiën

Die verdeling van financiën is dan ook direct het belangrijkste element van een samenlevingscontract. Dit document stelt allereerst van wie het huis is: van beide inwoners – of méér van de een dan van de ander? Daarbij is ook aandacht voor andere bezittingen. Inwoner A kan bijvoorbeeld het huis betrekken terwijl hij of zij in het bezit is van een auto. Wordt deze auto dan ook van Inwoner B – óf blijft dit bezit van enkel Inwoner A.

Verblijvingsbeding

Een verblijvingsbeding is een tweede element. Dit draait om iets waar u bij de aankoop van een woning helemáál niet aan wil denken: het overlijden van een na de twee bewoners. Het bepaalt wie het huis en de inboedel in het geval van zo’n noodsituatie erft. Daarmee wordt ook uitgesloten dat een derde, bijvoorbeeld familielid, met de woning aan de haal gaat.

Kinderen

Een veel leuker onderdeel van een samenlevingscontract heeft te maken met eventuele kinderen. Het contract stelt dan wie het ouderlijk gezag krijgt. Normaal gesproken krijgt de moeder dit gezag, terwijl de vader het kind daarvoor moet erkennen. Een samenlevingscontract regelt dit echter in één keer, maar stelt ook wie het gezag krijgt wanneer de relatie onverhoopt tot een einde komt. U komt in dat geval niet voor vervelende verrassingen te staan.

Gerelateerde Artikelen

Eigen stroom voor een bedrijf: wat zijn de voordelen?

We hoeven u er waarschijnlijk niet meer te wijzen op het feit dat de energieprijzen momenteel door het dak gaan. Sommige bedrijven lossen dit op door zelf hun energie op te wekken. Dat kan, mits juist uitgevoerd, inderdaad de nodige voordelen hebben. Het toenemende...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707