Waarom een notaris onmisbaar is tijdens het starten van de bv

 Waarom een notaris onmisbaar is tijdens het starten van de bv


Het korte antwoord op deze vraag? U heeft een oprichtingsakte nodig die alléén een notaris voor u kan opstellen. Het langere antwoord? Dat leest u hieronder.

Het starten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig. U bedenkt een naam, maakt een afspraak met de Kamer van Koophandel en voilà: de boel staat – in beginsel, dan.

Dit ligt in het geval van het beginnen van een besloten vennootschap anders. Allereerst komen hier nogal wat extra paperassen bij kijken. De belangrijkste daarvan is de notariële oprichtingsakte. En zoals de naam al doet vermoeden, kunt u daarvoor uitsluitend bij de notaris terecht.

Akte van oprichting

Deze akte van oprichting is wettelijk verplicht en bevat verschillende statuten. Deze hebben allen betrekking op de verschillende bepalingen en regels van uw nieuwbakken bedrijf. Ze variëren van simpele elementen als de naam, de vestigingsplaats en het doel van de besloten vennootschap, maar andere onderdelen vereisen meer kennis van zaken. De waarde van de aandelen, bijvoorbeeld. De verschillende besluitvormingen. En de mate van zeggenschap die eventuele aandeelhouders hebben.

Meer regels

Naast de oprichtingsakte gaat het starten van een bv gepaard met andere vereisten. U moet bijvoorbeeld jaarstukken opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. U bent daarnaast verplicht om de DGA, de directeur-grootaandeelhouder (dat bent u in beginsel zelf), een salaris van minstens €45.000 per jaar uit te keren. Dat voorkomt namelijk dat u de winst kunt omzetten in dividend.

Zakelijke rekening

Het is tenslotte een aanrader om een zakelijke rekening te openen. Dat is weliswaar niet verplicht, maar wel uiterst handig. U scheidt daarmee tenslotte eenvoudiger privé- en werkzaken.

Gerelateerde Artikelen

Mag een stichting écht geen winst maken?

De bewering dat een stichting geen winst mag maken, is een mythe en daarmee onjuist. We weten echter wél waar dit veelgemaakte misverstand vandaan komt en leggen dit hieronder aan u uit.  Een stichting is een rechtsvorm die veelal wordt opgericht wanneer een...

read more

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707