Het coronavirus is in de laatste paar maanden relatief naar de achtergrond verdwenen, maar de klappen van de pandemie zijn voor vele bedrijven nog altijd merk- en voelbaar. De horeca geldt daarbij als een van de zwaarst getroffen branches: voor én na het dieptepunt van de crisis.
De sector had het in 2020 en 2021 vanzelfsprekend zwaar, maar dat is er niet veel beter op geworden. Sterker nog: binnen de sector bestaat de angst dat veel ondernemers in de horeca de komende winter werkloos worden. Dat meldt de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegenover het Algemeen Dagblad.
Verschillende redenen
Die angst heeft volgens de KHN meerdere, uiteenlopende redenen.
Eén daarvan is dat veel horecabedrijven de schade van de coronacrisis nog lang niet heeft terugverdiend.
Een andere reden heeft te maken met de marges. Die staan volgens het KHN stevig onder druk door onder meer de hoge energie- en grondstofprijzen.
Daarnaast is onlangs afgesproken dat het jeugdloon omhoog gaat. Een verhoogde kostenpost die sommige horecagelegenheden – op z’n zachtst gezegd – nu niet uitkomt.
Mogelijke oplossingen
Het KHN spreekt momenteel van een ‘onevenredig verdeelde rekening’ en stelt dat de horeca een té grote prijs betaalt. Een mogelijke oplossing hiervoor is een kwijtschelding van de belastingschuld die veel horecabedrijven nog open hebben staan. Deze schuld moet vanaf 1 oktober worden terugbetaald en stamt nog uit het dieptepunt van de coronacrisis.
Zo’n kwijtschelding zou volgens het KHN voor voldoende lucht zorgen bij de ondernemer in de horeca. De organisatie ziet het bovendien als een beter alternatief op maatregelen als het verkleinen van de porties en het doorberekenen van verzwaringen van de lasten aan de klant.
Bron: Algemeen Dagblad