Forenzen hebben het ongetwijfeld opgemerkt: sinds de pandemie zijn de dinsdag en de donderdag bij uitstek de twee drukste dagen op de weg. Maar waarom kiest men juist deze twee dagen van de week om op locatie te werken? We kijken hieronder naar mogelijke redenen.
Het werken op kantoor heeft door de opkomst van hybride werken een totaal nieuwe dynamiek gekregen. Veel werknemers kiezen tegenwoordig bewust welke dagen ze op kantoor werken. Dinsdagen en donderdagen krijgen daarbij vaak de voorkeur.
Dit heeft verschillende praktische en sociale redenen:
- Efficiëntie in samenwerking
- Sociale dynamiek
- Structuur in de werkweek
Efficiëntie in samenwerking
De maandag wordt door veel medewerkers gebruikt om e-mails door te nemen en planningen te maken. Vrijdag is daarentegen meer een dag om de week af te ronden – én een dag waarop niet alle collega’s aanwezig zijn.
Dinsdag, donderdag en vooruit – ook woensdag – zijn daarom bij uitstek dagen om samen ideeën uit te wisselen en projecten te bespreken.
Sociale dynamiek
Eén van de reden waarom veel werknemers niet fulltime thuis willen werken, is het gebrek aan sociale interactie.
Die vindt u vanzelfsprekend op het moment waarop de meeste collega’s op werk aanwezig zijn – en dat zijn opnieuw de dinsdag, woensdag en donderdag.
Structuur in de werkweek
Hybride werken, een combinatie van thuis en op kantoor werken, heeft het traditionele werkritme veranderd. U kunt ervoor kiezen om de werkweek thuis te beginnen en op kantoor te eindigen, maar de meeste mensen kiezen voor een afwisselende structuur, waarbij het midden van de werkweek doorgaans op kantoor wordt doorgebracht.
De reden: een betere balans. Het gevolg: de dinsdag en donderdag als populairste kantoordagen.