Waarom box 3 mogelijk compleet op de schop gaat

Waarom box 3 mogelijk compleet op de schop gaat

De derde box van ons belastingstelsel is aan vernieuwing toe. We leggen u hieronder uit waarom. 
 
Het Nederlandse belastingstelsel bestaat uit drie verschillende boxen. Verreweg de meeste Nederlanders krijgen te maken met box 1. Dit is tenslotte de belasting die wordt geheven over inkomen uit arbeid. Iedereen die werkt, krijgt hiermee te maken. 
 
De tweede box is al een stuk exclusiever. Deze belast onder meer de aandelen in een bedrijf. Box 3 belast inkomen uit sparen en beleggen. Daaronder vallen onder meer rente en aandelen, maar ook inkomsten uit bijvoorbeeld huurpanden. 
 
Onbelaste huurpanden 
Het vreemde aan box 3 is dat inkomsten uit huurpanden onbelast blijven. Met andere woorden: de eigenaren van een pand betalen géén belasting over de huurinkomsten die ze uit hun woningen en appartement derven. Een bijzondere gewaarwording in tijden van woningnood. 
 
De kans is daarom groot dat box 3 in de toekomst compleet op de schop gaat. De Nederlandse overheid heeft al laten weten in 2025 een geheel nieuw systeem te willen implementeren. Daarbij wordt er belasting betaald over rendement dat werkelijk is ontvangen. In het verleden werd er nog gerekend met een fictief rendement. 
 
Hoge Raad 
Deze wijziging is overigens niet alleen het indirecte gevolg van een oververhitte woningmarkt. Het komt namelijk ook door een recente uitspraak van de Hoge Raad. 
 
Zij stelden hierin dat de Belastingdienst helemaal niet mag rekenen met fictieve rendementen. Dit zou in strijd zijn met de Europese Rechten van de Mens. 
 
Veranderingen in box 3 van ons belastingstelsel zijn dus om meerdere redenen aanstaande. Het kabinet moet nog wel bekendmaken hoe deze nieuwe aanpak en de belasting op vermogens dan precies wordt geregeld. 

Gerelateerde Artikelen

Autoverhuur op vakantie: welke verzekering heb ik nodig?

Het korte antwoord op deze vraag? Dat hangt af van het bedrijf waarbij u de auto huurt. Het langere antwoord? Dat vindt u hieronder. Welke verzekering moet ik minstens afsluiten? Een reis-, maar ook een autoverzekering verzekert géén schade aan een gehuurde auto. Dit...

read more

5 redenen waarom veel zzp’ers géén AOV hebben

Slechts iets meer dan 20% van alle zzp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat heeft verschillende redenen die we hieronder toelichten. 1. ‘De verzekering is te duur’ De belangrijkste reden achter het gebrek aan een verzekering bij...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707