Waarom advocaten- en notariskantoren niet om 17.00 uur dicht hoeven

Waarom advocaten- en notariskantoren niet om 17.00 uur dicht hoeven


Cafés, restaurants, sportzaken en boekhandels. Zomaar wat voorbeelden van bedrijven die niet ontkomen aan de coronamaatregelen van 26 november. Dat houdt dus onder meer in dat ze om 17.00 uur verplicht hun deuren moeten sluiten. Zij wel. Advocaten- en notariskantoren niet. We leggen hieronder uit waarom dat niet het geval is.

Tijdens de persconferentie van 26 november werd bekendgemaakt dat alle niet-essentiële zaken na zondag 28 november niet langer open mogen blijven dan 17.00 uur. Een ultieme poging om de verspreiding van het coronavirus en de stijging van het aantal ziekenhuisopnames een halt toe te roepen.

Essentiële zaken

Supermarkten, drogisterijen en dierenwinkels behoren tot het illustere rijtje uitzonderingen: zij mogen openblijven tot maximaal 20.00 uur. De reden daarachter is dat deze ondernemingen worden gezien als essentieel.

Wat veel mensen niet weten is dat de notaris en de advocaat óók worden gezien als zodanig. Dat houdt dus in dat zowel notaris- als advocatenkantoren zijn uitgezonderd van de nieuwe maatregelen. Zij mogen volgens de Rijksoverheid gewóón hun gebruikelijke kantoortijden hanteren, hoewel ze wel tussen 20.00 en 05.00 uur gesloten moeten zijn.

Meer maatregelen

Advocaten en notarissen ontkomen verder natuurlijk niet aan alle andere basismaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. De meeste advocaten en notarissen adviseren bezoekers daarnaast eerst een zelftest te doen.

Einde van de maatregelen

Het kabinet houdt stelt de maatregelen mogelijk nog bij in volgende persconferenties. Bekend wordt dan of deze regels worden opgeheven óf een vervolg krijgen. Wel ligt het voor de hand dat uitzonderingen die voor supermarkten gemaakt worden, óók van toepassing zijn op advocaten- en notariskantoren.

Gerelateerde Artikelen

0% btw op groenten en fruit: gaat het eraan komen?

De btw op groenten en fruit is al jarenlang het onderwerp van gesprek tijdens verschillende, politieke debatten. Deze werd, tot ontzetting van velen, in 2019 verhoogd: van zes naar negen procent. Twee jaar later is er echter ineens sprake van een totale verdwijning...

Lees meer

Zorgtoeslag 2022: zo vraagt u het aan

Sommige verzekerden hebben wettelijk recht op zorgtoeslag. Of u daarvoor óók in aanmerking komt? Lees ons artikel en vind uw antwoord. De term zorgtoeslag verwijst naar een bijdrage die de overheid doet in de kosten voor uw zorgverzekering. Dat kan bijvoorbeeld nodig...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707