Voorrang voor leraren en agenten op de woningmarkt: kan dat?

Voorrang voor leraren en agenten op de woningmarkt: kan dat?


We hoeven het u waarschijnlijk niet te vertellen, maar het is momenteel erg krap op de woningmarkt. Starters komen er te vaak simpelweg niet tussen en de prijzen worden alsmaar hoger en hoger. De Tweede Kamer komt daarom mogelijk met oplossingen.

Minister Kajsa Ollongren van Wonen heeft namelijk gesteld dat gemeentes nieuwbouwwoningen mogen toewijzen aan specifieke doelgroepen: mensen die er niet aan te pas komen op de huidige huizenmarkt. Daarmee doelt ze onder meer op starters en middeninkomens, maar ook op mensen met een specifiek beroep, zoals leraren en agenten.

Wetswijziging

De uitspraken van minister Ollongren maken deel uit van nieuwe wijzigingen in de Huisvestingswet. Deze wet moet nog door de Tweede Kamer komen, maar als dat lukt, is het dus inderdaad mogelijk dat leraren en agenten voorrang krijgen op de woningmarkt.

Om te voorkomen dat dit leidt tot de bouw van duurdere woningen, wordt projectontwikkelaars gevraagd om minstens een deel van alle nieuwbouw uit goedkope huizen te laten bestaan. Men hoopt hiermee tevens een ander probleem te tackelen: dat van het lerarentekort. Door leraren de garantie op een koopwoning te geven, kan werken in het onderwijs beduidend aantrekkelijker worden gemaakt.

Vraagtekens

Toch plaatsen sommige prominenten hun vraagtekens bij de wetswijziging. Hoewel wethouder Wedemeijer van Wonen in Amsterdam enthousiast is, stelt hij dat er momenteel in de hoofdstad nog té weinig huizen in het lage segment – tot €314.000 – worden gebouwd. Dit waren er in de afgelopen paar jaar slechts negentig, wat te weinig zoden aan de dijk zet.

Het wordt dus misschien mogelijk dat gemeentes zelf kunnen beslissen of ze woningen aan bepaalde doelgroepen kunnen toewijzen – en dan is het de vraag of er ook genoeg woningen zijn.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707