Voorrang op woningen voor cruciale beroepen: wat houdt het precies in?

Voorrang op woningen voor cruciale beroepen: wat houdt het precies in?

Dat de woningmarkt tamelijk in het slop zit, hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Een van de vele tegenmaatregelen die de revue passeren, is het bieden van voorrang op de woningmarkt aan beoefenaars van cruciale beroepen. Hoe dit precies werkt? We leggen het u uit.

De maatregel wint gestaag aan populariteit en dat is logisch. Tenslotte slaan gemeentes hiermee, mits goed uitgevoerd, twee vliegen in één klap: ze helpen woningzoekenden aan een thuis én maken beroepen waarvoor beoefenaars hard nodig zijn stukken aantrekkelijker.

Momenteel hebben gemeentes als Amsterdam en Den Haag hier reeds mee geëxperimenteerd, maar de verwachting is dat er dit jaar meer plaatsen volgen. De reden: het is sinds 2024 ook wettelijk toegestaan dat gemeentes beroepen voorrang geven, na een akkoord van zowel de Eerste als de Tweede Kamer.

Hoe werkt het?
Het werkt precies zoals het klinkt. Door het grote woningtekort mogen gemeentebesturen er vanaf dit kalenderjaar voor kiezen om mensen met cruciale beroepen voorrang te geven op de woningmarkt. Dit mag ook voor woningzoekenden uit de eigen regio.

Dus stel: de gemeente Heerlen heeft een tekort aan leerkrachten. Dan mogen ze dit beroep aanlokkelijker maken door juffen en meesters voorrang te geven op een woning.

Regels
Dat betekent vanzelfsprekend niet dat hier geen regels aan zijn verbonden. 

Het gaat bijvoorbeeld niet om alle huizen, maar alleen om huurwoningen én nieuwbouwwoningen met een maximale waarde van €390.000.

Het is ook niet zo dat gemeentes alle woningen binnen hun grondgebied mogen toewijzen. Maximaal 50% mag met voorrang worden toegekeerd.

Tot slot moet er aantoonbaar sprake zijn van een schaarste binnen een bepaalde beroepsgroep.

Bron: NU.nl

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707