Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede mogelijk gemaakt door een zwakke, digitale beveiliging aan de zijde van het slachtoffer. Zij kiezen vaker voor verzekeren, maar dat is eigenlijk nét een stap te laat.

Het kan een gebrek aan kennis, geld of beiden zijn. Feit blijft dat veel bedrijven niet of nauwelijks zijn voorbereid op een digitale aanval. Een verzekering lijkt dan een beetje the next best thing.

Wat dat betreft, is er goed nieuws: u kunt uzelf inderdaad verzekeren tegen ransomware-aanvallen. Een verzekering biedt dan een toereikende, financiële hand om de ergste schade op te vangen. U kunt daarbij denken aan een dekking van de kosten voor het verwijderen van geïnfecteerde bestanden.

Toekomst van verzekeringen

Daarbij moeten we wél zeggen dat de toekomst voor dit soort verzekeringen er niet echt rooskleurig uitziet. Het aantal aanvallen van hackers neemt zó snel toe dat sommige verzekeraars nu al waarschuwen: ‘De kans bestaat dat verzekeringen tegen ransomware-aanval in de toekomst niet meer rendabel zijn.’

Dat heeft ook te maken met het gegeven dat een deel van hun geld naar de criminelen gaat – om hun eisen in te willigen. Verschillende partijen zijn bang dat dit juist uitnodigt tot méér cybercriminaliteit. Daardoor hebben sommige verzekeraars al bekendgemaakt in ieder geval hiermee te stoppen.

Beveiliging

Met andere woorden: het is mogelijk om uzelf te verzekeren tegen ransomware-aanvallen, maar het is slimmer om er nu al voor te zorgen dat u hiervoor niet vatbaar zijn. Een gedegen beveiliging kan een investering zijn, maar wel een investering waar u op langere termijn alleen maar profijt van heeft.

Gerelateerde Artikelen

Switchen naar een bv? Hou hier rekening mee!

Overstappen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap komen vaak voor. Ondernemers in kwestie zijn echter niet altijd op de hoogte van de fiscale veranderingen die zo’n switch met zich meebrengt. We adviseren u om rekening te houden met het volgende.  1. U...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707