Versimpeling btw-regels voor eigenaren van zonnepanelen: dit moet u erover weten

Versimpeling btw-regels voor eigenaren van zonnepanelen: dit moet u erover weten


Goed nieuws voor woningbezitters met zonnepanelen op het dak. De btw-heffing over deze panelen wordt namelijk verder versoepeld. Een leuk nieuwtje van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

Vijlbrief bracht het nieuws naar voren na inbreng van de Vereniging Eigen Huis. Deze belangenclub zette zich afgelopen tijd in versimpelingen van de regels rondom de KOR – de kleineondernemersregeling. Volgens hen maakte deze regels het particulieren té moeilijk wanneer ze in aanmerking wilden komen voor een btw-teruggave van hun zonnepanelen.

De staatssecretaris deelde blijkbaar deze mening, want de btw-regels voor eigenaren van zonnepanelen worden versimpeld.

Hoe zag de situatie eruit?

De KOR werd op 1 januari 2020 geïntroduceerd. De regeling verplichte particuliere eigenaren van zonnepanelen om zich te melden bij de Belastingdienst om een aangifte voor omzetbelasting – de btw – te doen.

Dat zorgde onder particulieren echter voor dusdanig veel administratieve rompslomp dat het niet opwoog tegen hete eventuele voordeel dat ze eruit konden halen. Een veelvoud aan regels leidde ertoe dat veel mensen simpelweg het overzicht kwijtraakten.

Hoe wordt de situatie?

Aan die situatie komt dus, mede dankzij de inzet van de Vereniging Eigen Huis, een einde. De KOR geldt dan niet meer voor iedere eigenaar van zonnepanelen.

Is er géén sprake van het zogenoemde teruggavebelang? En is de omzet die particulieren met behulp van hun zonnepanelen genereren minder dan €1800 per jaar? Dan hoeven ze zich niet langer te melden bij de Belastingdienst.

Voor particulieren die dit nog wél moeten doen, komt er een eenduidig, digitaal formulier. Dit moet het makkelijker maken om de btw terug te vragen.

Men kijkt nog of de wijzigingen ook met terugwerkende kracht kunnen plaatsvinden.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707