Verlaging van de belasting op brandstof: dit moet u erover weten

Verlaging van de belasting op brandstof: dit moet u erover weten


Het is u hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan dat de prijzen voor benzine door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogtes zijn gestegen. Deze stijging wordt binnenkort echter een halt toegeroepen door het verlagen van accijnzen op brandstoffen. We vertellen u er hieronder méér over.

Wat is er aan de hand?

De Russische invasie in Oekraïne heeft gevolgen voor de hele wereld – en dus ook voor Nederland. We merken dit onder meer aan de brandstofprijzen. Een bezoek aan de benzinepomp was de laatste maanden al geen pretje; nu zijn de prijzen opgelopen tot rond de €2,30 per liter.

Wat gaat het kabinet hieraan doen?

Om de hoge prijzen aan de pomp enigszins te compenseren, komt het kabinet nu met een (tijdelijke) verlaging van de accijnzen op brandstof. Dat houdt in dat de belastingen op benzine en diesel worden verlaagd. Dit scheelt u aan de pomp €0,17 per liter benzine en €0,11 per liter diesel.

De verlagingen gelden voor iedereen en zijn niet afhankelijk van inkomen.

Waarom heeft het kabinet dit besloten?

De verlagingen van de accijnzen op brandstof zijn een logische reactie en een poging om verdere problematiek te voorkomen. Het speelt daarbij ook een rol dat andere Europese landen, waaronder buurland België, soortgelijke maatregelen hebben genomen.

Wanneer gaat deze verlaging in?

De accijnzen op brandstof worden op 1 april 2022 verlaagd. Dat is eerder dan verwacht. Het kabinet sprak namelijk eerst over een startdatum van 1 juli 2022. Die dag is nu alleen nog het begin van de btw-verlaging op energie.

Tot wanneer gelden deze verlagingen?

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de compenserende maatregelen in ieder geval tot het einde van 2022 blijven gelden.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707