Zoom vs Brixxs Videobellen

Wat is Zoom videobellen?

In dit artikel vergelijken we Zoom-videobellen met de Brixxs RTC-videobelsoftware.

Zoom is snel uitgegroeid tot de meest populaire en controversiële optie voor videobellen onder de thuiswerkers. Via de gratis versie van deze software kun je met tot wel 100 deelnemers meetings houden. Hier zit echter wel een limiet aan van 40 minuten per meeting. Betaalde versies (van €13,99 tot €18,99 per maand) hebben een langere limiet en de mogelijkheid tot meer deelnemers, inclusief andere handige extra’s.

De dienst gebruikt sterke protocollen, namelijk TLS met AES 256-bit encryptie, behalve voor telefoongesprekken die over het telefoonnetwerk gaan. Zoom is vooral gericht op de werkgever, maar wordt nu ook door de menigte veel gebruikt. Alsnog heeft de beheerder van een gesprek toegang tot alle gesprekken en kan hij of zij deze ook opslaan. Bovendien deelt Zoom gegevens met Google voor marketingdoeleinden, dus is het niet erg privacy-bewust.

In het verleden deelde Zoom gegevens van gebruikers met Facebook zonder hier transparant over te zijn. De Zoom-app communiceerde richting Facebook wanneer gebruikers de app openden en deelde informatie over het gebruikte toestel. Ook stuurde de app een ID door die bedrijven konden gebruiken om de gebruiker gerichte advertenties te sturen. Eind maart 2020 maakte Zoom bekend deze communicatie-uitwisseling met Facebook te stoppen.

Recentelijk heeft Zoom veel negatieve publiciteit ontvangen, vooral met betrekking tot privacy en databescherming. Zoom heeft hierop gereageerd en enkele wijzigingen aangebracht aan hun service.Zo informeren ze hun gebruikers over hoe ze op een veiligere manier gebruik kunnen maken van Zoom. Ook gebruiken ze nu betere encryptie, hebben ze de lay-out van hun software veranderd. Waardoor alle veiligheidsopties gemakkelijk te vinden zijn en stellen ze het gebruik van wachtwoorden voor Zoom Meetings verplicht.

Ook zijn accountbeheerders nu in staat te kiezen via welk datacentrum ze hun data willen sturen, wat kan helpen als je privacygevoelige landen zoals de 5 Eyes wilt vermijden. Zoom’s veranderingen waren erg hard nodig en maken de dienst zeker beter. De service lijkt de goede richting op te gaan, al zijn andere services op dit moment waarschijnlijk nog steeds de betere keus als je echt zeker wilt zijn van je privacy.

Bij een Business-, Education- of Enterprise-account is zelf opzetten en beheren (self-hosted) mogelijk.
NB: metadata van gebruikers en meetings worden beheerd via de publieke cloud van Zoom, zie bron

Het is mogelijk om deel te nemen aan een Zoom gesprek zonder een account aan te maken,  na uitnodiging via email.

Voor sommige sectoren is er een verwerkersovereenkomst mogelijk.

Er worden gegevens verstrekt aan ondersteunende partners, maar vind geen verkoop plaats van gegevens.

Voor Pro-, Business-, Enterprise- of Education-accounts is het mogelijk om een
gebied te selecteren waar de gegevens worden opgeslagen.

Er zijn verschillende abonnementen voor Zoom, maar er is ook een gratis versie beschikbaar.

 

 

Comparison points

Zoom

Brixxs

Wat biedt de app?
(groeps)chat (tekst) Ja Ja
1-op-1 gesprekken (audio en/of video) Ja Ja
groepsgesprekken (audio en/of video) Ja Ja
zelf opzetten en beheren (self-hosted) Ja Ja
deelname aan gesprek zonder account aan te maken Ja Ja
gebruik in browser Ja Ja
gebruik op verschillende platformen (cross-platform) Ja Ja
Welke gegevens verzameld de app?
adresboek Nee Nee
locatiegegevens Ja Nee
gespreksgegevens Ja Nee
gegevens over gesprekken (metadata) Ja Nee
gegevens koppelen met gegevens uit andere producten of profielen Nee Nee
Voor welke doelen verwerkt de app gegevens?
app kunnen gebruiken Ja Ja
anders Volledig gesteund vanuit bedrijf
app verbeteren Ja Nee
(gepersonaliseerde) advertenties tonen Nee Nee
Hoe verloopt de informatiestroom?
verwerkersovereenkomst mogelijk Ja Nee
verstrekking van gegevens aan derde partijen (zo ja, welke data en aan wie) Ja Nee
locatie verwerkingsverantwoordelijke VS
gegevens blijven in Nederland Nee Ja
gegevens blijven in de EU Ja Ja
Is de communicatie beveiligd?
end-to-end versleuteling (zelfs de aanbieder van de app kan niet bij de inhoud van de communicatie)*** Nee Ja
versleuteling van verkeer onderweg, zodat derden er niet bij kunnen (let op: de aanbieder van de app mogelijk wel, maar dit betekent niet dat het ook gebeurt) Ja Ja
minimalisatie van gebruik metadata Nee Ja
versleuteling staat standaard aan Ja Ja
iedereen kan broncode controleren (open source) Nee Ja
Hoe verdiendt de app geld?
betaald abonnement of betaalde versie Ja Nee
(gepersonaliseerde) advertenties Nee Nee
donaties Nee Nee
Waar vind je informatie?
privacyverklaring

Zoom

Brixxs

privacyverklaring in het Nederlands Nee Ja

 

Bron : Keuzehulp privacy bij videobel-apps

Veel gestelde vragen over Zoom

Ja, je kunt met Zoom net als Brixxs videobellen tekstberichten sturen naar andere gebruikers.

Ja, je kunt met Zoom net als Brixxs videobel software 1-op-1 audio en/of videogesprekken voeren.

Ja, Zoom is net als Brixxs videobellen ook geschikt om een video groepsgesprek op te zetten.

Google Hangouts, Microsoft Teams en Zoom. Een selectie van voorbeelden van mobiel apps voor videobellen, dé manier om in deze tijd toch in contact te zijn met vrienden en familie. Steeds vaker wordt gezegd dat deze apps zoals Zoom niet veilig zijn in gebruik.Duidelijk werd Zoom gebruikers links naar websites met elkaar laat delen…

Voor één op één gesprekken is Zoom gewoon gratis en ongelimiteerd. Daarnaast kun je, met een limiet van 40 minuten tot aan 100 mensen laten deelnemen aan je gesprek. Het voordeel van Zoom is dat je deelnemers geen Zoom Account hoeven te hebben om deel te nemen.

Zoom had ten onrechte beweerd dat ze end-to-end encryptie aanbieden. Zoom-bijeenkomsten zijn niet end-to-end versleuteld zoals het bedrijf beweert. De beveiligingsfuncties van de Zoom-app zijn vergelijkbaar met het gebruik van het web via HTTPS. Terwijl de verbinding beveiligd is, kunnen de videogesprekken door een derde partij worden gedecodeerd.

Gezien alle krachtige functies en positieve recensies van zowel experts als gebruikers, is Zoom de superieure video conferencing software. … Sommige bedrijven die gewend zijn aan WebEx blijven vanwege de veiligheid en bekendheid ervan, maar als u op zoek bent naar een nieuwe of betere oplossing, kan Zoom de ideale keuze zijn.

De volgende systemen hebben de VS als locatie: FaceTime, Signal, WebEx en Zoom

Waarom je Google Hangouts zou gebruiken Hoewel het een app heeft op iOS en Android, werkt het voor de meeste mensen volledig via het web. … Zoom calls met 3 of meer mensen hebben een tijdslimiet van 40 minuten, terwijl je met een Google Hangout zo lang kunt rondhangen als je wilt, zonder tijdslimiet.

Op basis van de beschikbare informatie in de privacyverklaring en het gebrek aan transparantie raden wij het gebruik van Zoom in de zorg af. Het gebrek aan informatie maakt dat het op dit moment niet mogelijk is om met voldoende zekerheid te kunnen zeggen dat Zoom een betrouwbare optie is.

Als u gewoonweg het beste videoconferentie platform wilt, dan is de Zoom de juiste keuze. Als je echter niet alle functies van Zoom nodig hebt en in plaats daarvan de andere G Suite-diensten bij een G Suite-abonnement wilt hebben, dan is Hangouts Meet meer dan goed genoeg voor je behoeften.

Wij raden niet aan om de gratis versie te gebruiken, omdat deze geen mogelijkheden kent om centraal organisatie-instellingen te kiezen. Ieder gesprek is dan afhankelijk van de individuele initiator van het gesprek, wat een risico levert dat er onvoldoende maatregelen getroffen worden.

Waar moet je bijvoorbeeld extra op letten bij het gebruik van Zoom?
• Beeld kan opgenomen worden en in chat bestanden worden opgeslagen.
• De organisator van een vergadering kan zien of je de Zoom app open hebt staan, die instelling staat standaard uit.
• Zoom maakt gebruik van rooms (kamers), als host moet je ervoor zorgen dat de juiste deelnemers toegang krijgen tot een room en dus je vergadering.

Het beeld van Zoom kan worden opgenomen. Deze video kan vervolgens in chat bestanden worden opgeslagen, Belangrijk hierbij is om eerst afspraken over te maken voor dat de beeldbel sessie wordt gestart. Zodat eventuele restricties van te voren centraal kunnen worden opgelegd.

De organisator van een vergadering kan zien of je de Zoom app open hebt staan, deze instelling staat standaard uit. Zet hier altijd de benodigde restricties op en communiceer actief hierover met de deelnemers als deze feature aan staat bij Zoom.

Hangouts heeft een limiet van 10 deelnemers voor het gratis plan. Als je meer dan dat aantal gebruikers hebt, probeer dan een andere videobel software zoals Zoom of Skype.

Er is helaas geen manier om iedereen in één keer op het scherm te zien in Google Hangouts op het moment van schrijven. Als u die functie wilt, maak dan gebruik van de Zoom video-conferencing app. Deze heeft deze functionaliteit wel.

Over het geheel genomen zijn de gallery display met 49 beeldschermen en de beeld verzachtende functies van Zoom geweldig, maar de fine-tuning van de display op GoToMeeting is een beter videoconferentie-instrument voor het beheer van het uiterlijk en het gevoel van uw online meetings.

Load More

Veiligheidsaspecten bij videobellen


Brixxs videobellen voldoet aan ISO 27001 en NEN 7510

  Slaat geen data op
  Voldoet aan de Europese privacywetgeving
  Gehost in Nederland
  Verslagen beschikbaar stellen via klantenportaal of medewerkerportaal
  End to end encryptie (BETA)

Merk in beeld en leadgeneratie


videobellen vanuit je eigen bedrijfsapp

  Geen browser problematiek
  Gebruik Apple devices zonder problemen
  Uitnodiging email bevat link naar jouw eigen app download zodat er meer appgebruikers ontstaan
  Uitnodiging via email en/of pushbericht

Veel gestelde vragen over videobellen

ISO 27001 en NEN 7510 certificering is zeker belangrijk voor kantoren en instellingen die videobellen om aandacht te besteden aan informatiebeveiliging hiervan. Wanneer videodienst providers servers ook buiten de EU gebruiken is het van belang om een goede afweging te maken rondom risico’s. Een lokale partner met een persoonlijk contact geeft een beter beeld dan een internationale videobellen leverancier.

Brixxs, Signal en Talk slaan hun gegevens op in Nederland.

Nee, data wordt door Brixxs niet opgeslagen en dus ook niet verstrekt aan derde partijen.Dit is een van de belangrijke factoren om veilig gebruik te kunnen maken van het beeldbellen.Ook is Brixxs ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en wordt er gebruikgemaakt van End-to-end encryptie.

Als gebruiker van videobellen moet je afspraken maken met de verwerker (de leverancier van de tool die je kiest in dit geval) en bekijken wat de leverancier doet met de data die je gebruikt en wat zij daar wel/niet mee mogen doen. Hiermee houdt je als organisatie controle en eigenaarschap over de gegevens en kun je veilig en verantwoord gebruik maken van bepaalde mogelijkheden.

Bij een videobellen gesprek ontstaat Metadata.Deze data zijn alle gegevens over het gesprek maar de zonder de werkelijke inhoud. Hierbij kun je denken aan wie er met wie contact heeft en op welk moment, vanaf welk netwerk, IP-adres en op welk tijdstip.

Metadata bevat geen inhoud van gesprekken. maar wel personen, tijdstip netwerk en IP-adres etc.. Wanneer deze metadata vrijelijk gebruikt mag worden voor allerlei doeleinden, kunnen deze door commerciële partijen worden gebruikt. Door metadata te combineren met andere datasets kan er ineens gedegen informatie ontstaan over een persoon.

Bellen met elkaar, terwijl je elkaar ook live op beeld ziet, dat is videobellen. Dit werkt via een internetverbinding en een laptop, mobiele telefoon of en wordt ook wel beeldbellen genoemd. Je hoort elkaar niet alleen, je ziet elkaar ook! En zo is het net alsof jullie gewoon bij elkaar in de kamer zijn.

De hoogste eisen stellen aan kwaliteit en privacy

De corona crisis heeft ertoe geleid dat veel kantoren en instellingen onmiddellijk een keuze hebben gemaakt voor videobellen. In sommige gevallen zijn er minder eisen gesteld aan kwaliteit of privacy aspecten. Veel mensen zijn gewend aan videobellen zodat dit communicatiekanaal een vaste plek heeft gekregen in het applicatielandschap van het kantoor.

Het Brixxs RTC (Real Time Communication) platform houdt rekening met alle benodigde kwaliteit- en privacy aspecten zodat een keuze voor ons platform voor de langere termijn een goede beslissing is en een prima alternatief is voor Microsoft Teams en Zoom.

Een keuze voor het Brixxs RTC platform biedt niet alleen mogelijkheden voor videobellen, maar geeft tevens de mogelijkheid om andere facetten rondom videobellen optimaal te benutten zoals het digitaal vergaderen met agenda’s en notulen, het gebruik van videobellen binnen je eigen mobiele app of het gebruik van andere samenwerking modules binnen ons platform.

Functionaliteiten

Uitnodiging en herinneringen via native push en mailberichten

i

Digitaal vergaderen met agenda’s, verslagen, to do en documenten delen

Mogelijkheid om scherm te delen

  Importeren van je contacten op basis van CSV of Excel

Videobellen vanuit je eigen bedrijfsapp met IOS en Android toestellen

Beschikbaarheid centrale kalender en agenda functie voor zelf afspraken maken

h

Maken en automatisch mailen van online PDF gespreksverslagen

Onbeperkt video ruimten maken dus geen wachtkamer principes nodig

l

Verslagen direct goedkeuren of digitaal ondertekenen via mobiele app of Officeportaal

w

Eenvoudig toevoegen van extra personen binnen of buiten de organisatie

258CACAB-683E-425E-B8A6-B4F034C9422E Created with sketchtool. Quality ISO 9001 www.dekra-seal.com
F68B0E89-F097-442D-A0BD-8057A137BCFD Created with sketchtool. Informatiebeveiliging ISO/IEC 27001 www.dekra-seal.com
166D649B-4D59-4AFE-A8FD-28DBAD40ABE7 Created with sketchtool. Informatiebeveiliging NEN 7510 www.dekra-seal.com

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707

Fill out my online form.

Alle veel gestelde vragen over videobellen

Google Hangouts, Microsoft Teams en Zoom. Een selectie van voorbeelden van mobiel apps voor videobellen, dé manier om in deze tijd toch in contact te zijn met vrienden en familie. Steeds vaker wordt gezegd dat deze apps zoals Zoom niet veilig zijn in gebruik.Duidelijk werd Zoom gebruikers links naar websites met elkaar laat delen…

Voor één op één gesprekken is Zoom gewoon gratis en ongelimiteerd. Daarnaast kun je, met een limiet van 40 minuten tot aan 100 mensen laten deelnemen aan je gesprek. Het voordeel van Zoom is dat je deelnemers geen Zoom Account hoeven te hebben om deel te nemen.

Zoom had ten onrechte beweerd dat ze end-to-end encryptie aanbieden. Zoom-bijeenkomsten zijn niet end-to-end versleuteld zoals het bedrijf beweert. De beveiligingsfuncties van de Zoom-app zijn vergelijkbaar met het gebruik van het web via HTTPS. Terwijl de verbinding beveiligd is, kunnen de videogesprekken door een derde partij worden gedecodeerd.

Gezien alle krachtige functies en positieve recensies van zowel experts als gebruikers, is Zoom de superieure video conferencing software. … Sommige bedrijven die gewend zijn aan WebEx blijven vanwege de veiligheid en bekendheid ervan, maar als u op zoek bent naar een nieuwe of betere oplossing, kan Zoom de ideale keuze zijn.

De volgende systemen hebben de VS als locatie: FaceTime, Signal, WebEx en Zoom

Waarom je Google Hangouts zou gebruiken Hoewel het een app heeft op iOS en Android, werkt het voor de meeste mensen volledig via het web. … Zoom calls met 3 of meer mensen hebben een tijdslimiet van 40 minuten, terwijl je met een Google Hangout zo lang kunt rondhangen als je wilt, zonder tijdslimiet.

Op basis van de beschikbare informatie in de privacyverklaring en het gebrek aan transparantie raden wij het gebruik van Zoom in de zorg af. Het gebrek aan informatie maakt dat het op dit moment niet mogelijk is om met voldoende zekerheid te kunnen zeggen dat Zoom een betrouwbare optie is.

Als u gewoonweg het beste videoconferentie platform wilt, dan is de Zoom de juiste keuze. Als je echter niet alle functies van Zoom nodig hebt en in plaats daarvan de andere G Suite-diensten bij een G Suite-abonnement wilt hebben, dan is Hangouts Meet meer dan goed genoeg voor je behoeften.

Wij raden niet aan om de gratis versie te gebruiken, omdat deze geen mogelijkheden kent om centraal organisatie-instellingen te kiezen. Ieder gesprek is dan afhankelijk van de individuele initiator van het gesprek, wat een risico levert dat er onvoldoende maatregelen getroffen worden.

Waar moet je bijvoorbeeld extra op letten bij het gebruik van Zoom?
• Beeld kan opgenomen worden en in chat bestanden worden opgeslagen.
• De organisator van een vergadering kan zien of je de Zoom app open hebt staan, die instelling staat standaard uit.
• Zoom maakt gebruik van rooms (kamers), als host moet je ervoor zorgen dat de juiste deelnemers toegang krijgen tot een room en dus je vergadering.

Het beeld van Zoom kan worden opgenomen. Deze video kan vervolgens in chat bestanden worden opgeslagen, Belangrijk hierbij is om eerst afspraken over te maken voor dat de beeldbel sessie wordt gestart. Zodat eventuele restricties van te voren centraal kunnen worden opgelegd.

De organisator van een vergadering kan zien of je de Zoom app open hebt staan, deze instelling staat standaard uit. Zet hier altijd de benodigde restricties op en communiceer actief hierover met de deelnemers als deze feature aan staat bij Zoom.

Hangouts heeft een limiet van 10 deelnemers voor het gratis plan. Als je meer dan dat aantal gebruikers hebt, probeer dan een andere videobel software zoals Zoom of Skype.

Er is helaas geen manier om iedereen in één keer op het scherm te zien in Google Hangouts op het moment van schrijven. Als u die functie wilt, maak dan gebruik van de Zoom video-conferencing app. Deze heeft deze functionaliteit wel.

Over het geheel genomen zijn de gallery display met 49 beeldschermen en de beeld verzachtende functies van Zoom geweldig, maar de fine-tuning van de display op GoToMeeting is een beter videoconferentie-instrument voor het beheer van het uiterlijk en het gevoel van uw online meetings.

Load More