WhatsApp vs Brixxs Videobellen

Wat is WhatsApp videobellen?

In dit artikel vergelijken we WhatsApp videobellen met de Brixxs RTC-videobelsoftware.

Met WhatsApp kun je gratis bellen of videogesprekken voeren. Dit kan zowel één-op-één als met een groep van maximaal acht mensen.
WhatsApp kan wel worden gebruikt in de browser, maar beperkt dus niet voor audio of video.
De standaard overeenkomst is ook meteen de verwerkersovereenkomst.
Helaas worden verzamelde gegevens bij WhatsApp gekoppeld met gegevens van andere Facebook producten en verstrekt aan derden.
Op dit moment verdiend WhatsApp nog geen geld, maar is onderdeel van Facebook.

WhatsApp werd oorspronkelijk in 2009 uitgebracht voor de iPhone, later werd het ook beschikbaar gesteld voor andere besturingssystemen. WhatsApp wordt ondersteund op iPhones vanaf iOS 4.3, Android-telefoons vanaf Android 2.1, Windows Phones vanaf Windows Phone 7.5 en BlackBerry-telefoons vanaf OS 4.6. De laatste Symbian- en Nokia Series 40-telefoons werden ondersteund tot december 2018. De app is op sommige besturingssystemen beschikbaar in meer dan dertig talen.

WhatsApp telt naar eigen zeggen ruim 1 miljard actieve gebruikers en verwerkt ruim 42 miljard berichten per dag, waaronder 1,6 miljard afbeeldingen en 250 miljoen video’s.Een gevolg van de populariteit van deze software is dat mobieletelefoonmaatschappijen zoals KPN en Vodafone aangeven minder te verdienen doordat steeds minder gebruikers over hun sms-bundel heen gaan

Op 19 februari 2014 nam het socialemediabedrijf Facebook de diensten van WhatsApp Messenger over voor een bedrag van 19 miljard USD.De overname werd op 3 oktober 2014 door de Europese Commissie goedgekeurd. Toen WhatsApp in augustus 2016 bekendmaakte dat volgens de nieuwe gebruiks- en privacyvoorwaarden telefoonnummers gekoppeld zouden kunnen worden aan Facebook-profielen startte de Commissie een onderzoek naar het verstrekken van onjuiste informatie door Facebook tijdens het fusiecontroletraject. Daaruit kwam naar voren dat Facebook-medewerkers al in 2014 wisten dat zo een automatische koppeling technisch mogelijk was.

Facebook had tijdens het fusiecontroletraject juist gesteld dat het die koppeling niet automatisch en op een betrouwbare wijze tot stand zou kunnen brengen. De Commissie legde Facebook daarom op 17 mei 2017 een boete op van 110 miljoen euro.

WhatsApp is een mobiele app voor instant messaging op een moderne smartphone. Met een internetverbinding is hiermee te chatten en kunnen digitale foto’s, geluids- en video-opnamen, documenten of GPS-coordinaten worden doorgestuurd. Via IP-telefonie kan er ook mee worden gebeld.

De naam is een samentrekking van What’s up (Engels voor ‘Hoe is het?’, ‘Wat is er?’) en Application (Engels voor ‘applicatie’, ‘toepassing’).

De app is multiplatform en beveiligd met end-to-end-encryptie en sinds 2014 eigendom van Facebook. Accounts worden geïdentificeerd op mobiel telefoonnummer. Er is daarom een apparaat nodig die dat heeft, zoals een smartphone. Er is ook een versie voor installatie op een desktop of laptop, en een browserversie, maar apparaten zonder mobiel telefoonnummer werken enkel als de app geïnstalleerd is op een mobiel apparaat dat dat wel heeft, en de gebruiker synchronisatie van WhatsApp tussen beide apparaten heeft ingesteld. Een van de voordelen ten opzichte van sms is daarmee het gesynchroniseerde gebruik op meerdere apparaten, net als bij email mogelijk is.

Comparison points

WhatsApp

Brixxs

Wat biedt de app?
(groeps)chat (tekst) Ja Ja
1-op-1 gesprekken (audio en/of video) Ja Ja
groepsgesprekken (audio en/of video) Ja Ja
zelf opzetten en beheren (self-hosted) Nee Ja
deelname aan gesprek zonder account aan te maken Nee Ja
gebruik in browser Ja Ja
gebruik op verschillende platformen (cross-platform) Ja Ja
Welke gegevens verzameld de app?
adresboek Ja Nee
locatiegegevens Ja Nee
gespreksgegevens Nee Nee
gegevens over gesprekken (metadata) Ja Nee
gegevens koppelen met gegevens uit andere producten of profielen Ja Nee
Voor welke doelen verwerkt de app gegevens?
app kunnen gebruiken Ja Ja
anders ja Volledig gesteund vanuit bedrijf
app verbeteren Ja Nee
(gepersonaliseerde) advertenties tonen Nee Nee
Hoe verloopt de informatiestroom?
verwerkersovereenkomst mogelijk Ja Nee
verstrekking van gegevens aan derde partijen (zo ja, welke data en aan wie) Ja Nee
locatie verwerkingsverantwoordelijke IRL
gegevens blijven in Nederland Nee Ja
gegevens blijven in de EU Nee Ja
Is de communicatie beveiligd?
end-to-end versleuteling (zelfs de aanbieder van de app kan niet bij de inhoud van de communicatie)*** Ja Ja
versleuteling van verkeer onderweg, zodat derden er niet bij kunnen (let op: de aanbieder van de app mogelijk wel, maar dit betekent niet dat het ook gebeurt) Ja Ja
minimalisatie van gebruik metadata Nee Ja
versleuteling staat standaard aan Ja Ja
iedereen kan broncode controleren (open source) Nee Ja
Hoe verdiendt de app geld?
betaald abonnement of betaalde versie Nee Nee
(gepersonaliseerde) advertenties Ja Nee
donaties Nee Nee
Waar vind je informatie?
privacyverklaring

WhatsApp

Brixxs

privacyverklaring in het Nederlands Ja Ja

 

Bron : Keuzehulp privacy bij videobel-apps

Veel gestelde vragen over WhatsApp

De gegevens van WhatsApp blijven niet in de EU. WhatsApp is dus niet geschikt voor zakelijke doeleinden als het gaat om de privacy van gegevens.

Videobellen met acht personen in WhatsApp is nu beschikbaar. Gebruikers van WhatsApp kunnen vanaf vandaag een video- of voice-groepsgesprek voeren met meer dan vier deelnemers. In de vandaag gelanceerde update van de app kunnen nu gesprekken worden gevoerd met maximaal acht mensen.

Naast gewoon bellen kan je via WhatsApp ook videobellen. Dit kan met maximaal 4 mensen tegelijk. De voordelen van Whatsapp zijn dat iedereen de app al op zijn telefoon heeft en het gratis is. Het nadeel is dat het alleen via je telefoon kan en dat de kwaliteit niet optimaal is. Ook je scherm delen kan niet.

WhatsApp heeft ook een aantal nadelen: Alleen smartphones worden ondersteund, veel mensen hebben ze nog steeds niet. Er is een risico dat uw echtgeno(o)t(e)/vriendin/vriendin de berichten leest. Het kan soms vervelend zijn door constante berichten. Uw profielfoto is zichtbaar voor elke persoon met uw contactnummer.

Veiligheidsaspecten bij videobellen


Brixxs videobellen voldoet aan ISO 27001 en NEN 7510

  Slaat geen data op
  Voldoet aan de Europese privacywetgeving
  Gehost in Nederland
  Verslagen beschikbaar stellen via klantenportaal of medewerkerportaal
  End to end encryptie (BETA)

Merk in beeld en leadgeneratie


videobellen vanuit je eigen bedrijfsapp

  Geen browser problematiek
  Gebruik Apple devices zonder problemen
  Uitnodiging email bevat link naar jouw eigen app download zodat er meer appgebruikers ontstaan
  Uitnodiging via email en/of pushbericht

Veel gestelde vragen over videobellen

ISO 27001 en NEN 7510 certificering is zeker belangrijk voor kantoren en instellingen die videobellen om aandacht te besteden aan informatiebeveiliging hiervan. Wanneer videodienst providers servers ook buiten de EU gebruiken is het van belang om een goede afweging te maken rondom risico’s. Een lokale partner met een persoonlijk contact geeft een beter beeld dan een internationale videobellen leverancier.

Brixxs, Signal en Talk slaan hun gegevens op in Nederland.

Nee, data wordt door Brixxs niet opgeslagen en dus ook niet verstrekt aan derde partijen.Dit is een van de belangrijke factoren om veilig gebruik te kunnen maken van het beeldbellen.Ook is Brixxs ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en wordt er gebruikgemaakt van End-to-end encryptie.

Als gebruiker van videobellen moet je afspraken maken met de verwerker (de leverancier van de tool die je kiest in dit geval) en bekijken wat de leverancier doet met de data die je gebruikt en wat zij daar wel/niet mee mogen doen. Hiermee houdt je als organisatie controle en eigenaarschap over de gegevens en kun je veilig en verantwoord gebruik maken van bepaalde mogelijkheden.

Bij een videobellen gesprek ontstaat Metadata.Deze data zijn alle gegevens over het gesprek maar de zonder de werkelijke inhoud. Hierbij kun je denken aan wie er met wie contact heeft en op welk moment, vanaf welk netwerk, IP-adres en op welk tijdstip.

Metadata bevat geen inhoud van gesprekken. maar wel personen, tijdstip netwerk en IP-adres etc.. Wanneer deze metadata vrijelijk gebruikt mag worden voor allerlei doeleinden, kunnen deze door commerciële partijen worden gebruikt. Door metadata te combineren met andere datasets kan er ineens gedegen informatie ontstaan over een persoon.

Bellen met elkaar, terwijl je elkaar ook live op beeld ziet, dat is videobellen. Dit werkt via een internetverbinding en een laptop, mobiele telefoon of en wordt ook wel beeldbellen genoemd. Je hoort elkaar niet alleen, je ziet elkaar ook! En zo is het net alsof jullie gewoon bij elkaar in de kamer zijn.

De hoogste eisen stellen aan kwaliteit en privacy

De corona crisis heeft ertoe geleid dat veel kantoren en instellingen onmiddellijk een keuze hebben gemaakt voor videobellen. In sommige gevallen zijn er minder eisen gesteld aan kwaliteit of privacy aspecten. Veel mensen zijn gewend aan videobellen zodat dit communicatiekanaal een vaste plek heeft gekregen in het applicatielandschap van het kantoor.

Het Brixxs RTC (Real Time Communication) platform houdt rekening met alle benodigde kwaliteit- en privacy aspecten zodat een keuze voor ons platform voor de langere termijn een goede beslissing is en een prima alternatief is voor Microsoft Teams en Zoom.

Een keuze voor het Brixxs RTC platform biedt niet alleen mogelijkheden voor videobellen, maar geeft tevens de mogelijkheid om andere facetten rondom videobellen optimaal te benutten zoals het digitaal vergaderen met agenda’s en notulen, het gebruik van videobellen binnen je eigen mobiele app of het gebruik van andere samenwerking modules binnen ons platform.

Functionaliteiten

Uitnodiging en herinneringen via native push en mailberichten

i

Digitaal vergaderen met agenda’s, verslagen, to do en documenten delen

Mogelijkheid om scherm te delen

  Importeren van je contacten op basis van CSV of Excel

Videobellen vanuit je eigen bedrijfsapp met IOS en Android toestellen

Beschikbaarheid centrale kalender en agenda functie voor zelf afspraken maken

h

Maken en automatisch mailen van online PDF gespreksverslagen

Onbeperkt video ruimten maken dus geen wachtkamer principes nodig

l

Verslagen direct goedkeuren of digitaal ondertekenen via mobiele app of Officeportaal

w

Eenvoudig toevoegen van extra personen binnen of buiten de organisatie

258CACAB-683E-425E-B8A6-B4F034C9422E Created with sketchtool. Quality ISO 9001 www.dekra-seal.com
F68B0E89-F097-442D-A0BD-8057A137BCFD Created with sketchtool. Informatiebeveiliging ISO/IEC 27001 www.dekra-seal.com
166D649B-4D59-4AFE-A8FD-28DBAD40ABE7 Created with sketchtool. Informatiebeveiliging NEN 7510 www.dekra-seal.com

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707

Fill out my online form.

Alle veel gestelde vragen over videobellen

De gegevens van WhatsApp blijven niet in de EU. WhatsApp is dus niet geschikt voor zakelijke doeleinden als het gaat om de privacy van gegevens.

Videobellen met acht personen in WhatsApp is nu beschikbaar. Gebruikers van WhatsApp kunnen vanaf vandaag een video- of voice-groepsgesprek voeren met meer dan vier deelnemers. In de vandaag gelanceerde update van de app kunnen nu gesprekken worden gevoerd met maximaal acht mensen.

Naast gewoon bellen kan je via WhatsApp ook videobellen. Dit kan met maximaal 4 mensen tegelijk. De voordelen van Whatsapp zijn dat iedereen de app al op zijn telefoon heeft en het gratis is. Het nadeel is dat het alleen via je telefoon kan en dat de kwaliteit niet optimaal is. Ook je scherm delen kan niet.

WhatsApp heeft ook een aantal nadelen: Alleen smartphones worden ondersteund, veel mensen hebben ze nog steeds niet. Er is een risico dat uw echtgeno(o)t(e)/vriendin/vriendin de berichten leest. Het kan soms vervelend zijn door constante berichten. Uw profielfoto is zichtbaar voor elke persoon met uw contactnummer.