Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Wat gebeurt er met rechtsverhoudingen tussen partijen wanneer u van uw eenmanszaak een bv maakt? Met rechtsverhoudingen tussen partijen bedoelen we bijvoorbeeld de huurovereenkomst met betrekking tot een bedrijfspand. Dit is materie met nogal wat haken en ogen. Ons kantoor adviseert u graag.

Huurschuld


We blijven even bij het (praktijk)voorbeeld van de huurovereenkomst. Deze was gesloten door de eenmanszaak, die vervolgens een bv werd. De verhuurder stelde de facturen daarna op naam van de bv. De bv ging failliet, met inmiddels een huurschuld. De verhuurder stelde de eigenaar van de eenmanszaak aansprakelijk, al was de huurverhouding bij akte overgedragen aan de bv.

Persoonlijk aansprakelijk


Voor de overdracht had de medewerking van de verhuurder daaraan op papier moeten staan, zoals wettelijk is geregeld. Omdat die officiële medewerking ontbrak, oordeelde het Gerechtshof Den Haag uiteindelijk dat de eigenaar van de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk was voor de huurschuld.

  • Wanneer een eenmanszaak een bv wordt, gaan rechtsverhoudingen tussen de eenmanszaak en andere partijen niet altijd over naar de bv.
  • Wanneer dit niet volgens de wet geregeld is, kan de eigenaar van de eenmanszaak worden aangesproken op bijvoorbeeld huurschuld van de bv.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat.

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt.  Krijgen studenten een energiecompensatie? Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707