Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Wat gebeurt er met rechtsverhoudingen tussen partijen wanneer u van uw eenmanszaak een bv maakt? Met rechtsverhoudingen tussen partijen bedoelen we bijvoorbeeld de huurovereenkomst met betrekking tot een bedrijfspand. Dit is materie met nogal wat haken en ogen. Ons kantoor adviseert u graag.

Huurschuld


We blijven even bij het (praktijk)voorbeeld van de huurovereenkomst. Deze was gesloten door de eenmanszaak, die vervolgens een bv werd. De verhuurder stelde de facturen daarna op naam van de bv. De bv ging failliet, met inmiddels een huurschuld. De verhuurder stelde de eigenaar van de eenmanszaak aansprakelijk, al was de huurverhouding bij akte overgedragen aan de bv.

Persoonlijk aansprakelijk


Voor de overdracht had de medewerking van de verhuurder daaraan op papier moeten staan, zoals wettelijk is geregeld. Omdat die officiële medewerking ontbrak, oordeelde het Gerechtshof Den Haag uiteindelijk dat de eigenaar van de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk was voor de huurschuld.

  • Wanneer een eenmanszaak een bv wordt, gaan rechtsverhoudingen tussen de eenmanszaak en andere partijen niet altijd over naar de bv.
  • Wanneer dit niet volgens de wet geregeld is, kan de eigenaar van de eenmanszaak worden aangesproken op bijvoorbeeld huurschuld van de bv.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat.

Gerelateerde Artikelen

De voordelen van low code en no code

Ontwikkelingen op de werkvloer gaan tegenwoordig extreem snel, en twee termen die heel vaak rondgeslingerd worden als het om deze ontwikkelingen gaat zijn low code en no code. Deze twee worden vaak gezien als de sleutel tot succes in het moderne bedrijfsleven. Er...

Lees meer

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707