Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Van eenmanszaak naar bv: haken en ogen

Wat gebeurt er met rechtsverhoudingen tussen partijen wanneer u van uw eenmanszaak een bv maakt? Met rechtsverhoudingen tussen partijen bedoelen we bijvoorbeeld de huurovereenkomst met betrekking tot een bedrijfspand. Dit is materie met nogal wat haken en ogen. Ons kantoor adviseert u graag.

Huurschuld


We blijven even bij het (praktijk)voorbeeld van de huurovereenkomst. Deze was gesloten door de eenmanszaak, die vervolgens een bv werd. De verhuurder stelde de facturen daarna op naam van de bv. De bv ging failliet, met inmiddels een huurschuld. De verhuurder stelde de eigenaar van de eenmanszaak aansprakelijk, al was de huurverhouding bij akte overgedragen aan de bv.

Persoonlijk aansprakelijk


Voor de overdracht had de medewerking van de verhuurder daaraan op papier moeten staan, zoals wettelijk is geregeld. Omdat die officiële medewerking ontbrak, oordeelde het Gerechtshof Den Haag uiteindelijk dat de eigenaar van de eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk was voor de huurschuld.

  • Wanneer een eenmanszaak een bv wordt, gaan rechtsverhoudingen tussen de eenmanszaak en andere partijen niet altijd over naar de bv.
  • Wanneer dit niet volgens de wet geregeld is, kan de eigenaar van de eenmanszaak worden aangesproken op bijvoorbeeld huurschuld van de bv.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat.

Gerelateerde Artikelen

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707