Van een eenmanszaak naar een bv: hoe regel ik dit bij de notaris?

naar BV
We kunnen verschillende redenen verzinnen waarom u als ondernemer zou willen switchen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap. Wellicht is uw bedrijf uit de voegen gegroeid en past zo’n rechtsvorm nu beter bij u. Misschien heeft u behoefte aan minder persoonlijke aansprakelijkheid. En eventueel levert het u fiscale voordelen op. Hoe dan ook: u ontkomt niet aan een bezoek aan de notaris.

Bv’s moeten namelijk officieel worden aangemeld bij de notaris. Dit in tegenstelling tot eenmanszaken. We maken wél onderscheid op de manieren waarop deze overstap van een eenmanszaak naar een bv kan geschieden. De opties worden hieronder toegelicht.

Activa-passivatransactie

De activa-passivatransactie werkt simpel: u verkoopt uw activa en passiva namens de eenmanszaak aan uw nieuwe bv. Dat start bij de notaris die vervolgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelt. Een notariële akte van inbreng is in dit geval niet nodig: de notaris zorgt alleen voor de inschrijving van de nieuwe bv.

Ruisende inbreng

Een ruisende inbreng is de aangewezen manier wanneer u uw bedrijf met een terugwerkende kracht wilt omzetten in een bv. In dat geval is de Belastingdienst het eerste station: zij moeten van u een intentieverklaring ontvangen. De notaris is stap twee: opnieuw voor het oprichten van de bv.

Anders dan bij een activa-passivatransactie is de notaris bij een ruisende inbreng wél verplicht een akte van inbreng op te stellen. Deze bevat alle activa en passiva die overgaan naar het nieuwe bedrijf.

Geruisloze inbreng

Een geruisloze inbreng houdt in dat u verder gaat met dezelfde boekwaarden – ondanks dat het om een nieuw bedrijf gaat. Voordeel daarbij is dat u géén belasting hoeft te betalen. Daarvoor zijn wél een inbrengbalans en -omschrijving. vereist. Die regelt u via de notaris.

Gerelateerde Artikelen

Artificial Intelligence en haar grote voordelen

  Artificial Intelligence is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort op allerlei gebieden. Het is in het leven geroepen om het menselijk leven makkelijker te maken en het is al snel uitgegroeid tot één van de grootste technologieën die wij op aarde...

Lees meer

Verzekeren tegen ransomware-aanvallen: kan dat?

Digitale aanvallen door middel van ransomware zijn helaas orde van de dag binnen het bedrijfsleven. Het is dan ook een tamelijk lucratieve handel voor cybercriminelen. Niet zelden leveren dit soort aanvallen hen initieel tonnen op. Ransom-aanvallen worden mede...

Lees meer

Aantal verzekeringen stijgt in coronatijd: hoe kan dat?

Een recente melding van verschillende Nederlandse verzekeraars: het aantal verzekering is tijdens de pandemie fors gestegen. De oorzaak daarvan wordt onder meer gezocht in een verhoogd bewustzijn onder klanten. Dat de coronaperiode een onzekere tijd is, is nogal een...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707