Van een eenmanszaak naar een bv: hoe regel ik dit bij de notaris?

naar BV
We kunnen verschillende redenen verzinnen waarom u als ondernemer zou willen switchen van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap. Wellicht is uw bedrijf uit de voegen gegroeid en past zo’n rechtsvorm nu beter bij u. Misschien heeft u behoefte aan minder persoonlijke aansprakelijkheid. En eventueel levert het u fiscale voordelen op. Hoe dan ook: u ontkomt niet aan een bezoek aan de notaris.

Bv’s moeten namelijk officieel worden aangemeld bij de notaris. Dit in tegenstelling tot eenmanszaken. We maken wél onderscheid op de manieren waarop deze overstap van een eenmanszaak naar een bv kan geschieden. De opties worden hieronder toegelicht.

Activa-passivatransactie

De activa-passivatransactie werkt simpel: u verkoopt uw activa en passiva namens de eenmanszaak aan uw nieuwe bv. Dat start bij de notaris die vervolgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelt. Een notariële akte van inbreng is in dit geval niet nodig: de notaris zorgt alleen voor de inschrijving van de nieuwe bv.

Ruisende inbreng

Een ruisende inbreng is de aangewezen manier wanneer u uw bedrijf met een terugwerkende kracht wilt omzetten in een bv. In dat geval is de Belastingdienst het eerste station: zij moeten van u een intentieverklaring ontvangen. De notaris is stap twee: opnieuw voor het oprichten van de bv.

Anders dan bij een activa-passivatransactie is de notaris bij een ruisende inbreng wél verplicht een akte van inbreng op te stellen. Deze bevat alle activa en passiva die overgaan naar het nieuwe bedrijf.

Geruisloze inbreng

Een geruisloze inbreng houdt in dat u verder gaat met dezelfde boekwaarden – ondanks dat het om een nieuw bedrijf gaat. Voordeel daarbij is dat u géén belasting hoeft te betalen. Daarvoor zijn wél een inbrengbalans en -omschrijving. vereist. Die regelt u via de notaris.

Gerelateerde Artikelen

Gaan we nu wél of niet terug naar het kantoor?

De pandemie heeft uiteenlopende gevolgen gehad, maar op professioneel gebied is de boost in het aantal thuiswerkenden misschien wel de meest opvallende. Nu het coronavirus in Nederland minder impact heeft, brengt dat een vraag met zich mee: blijven we thuiswerken of...

Lees meer

De aanvullende verzekering steeds minder populair

Een recent onderzoek wijst uit dat zo’n driekwart van alle Nederlanders hun aanvullende verzekeringen helemaal niet gebruikt. Is dat het begin van het einde voor dit type verzekering óf kan deze toch nog erg handig zijn? De studie van Pricewise liegt er bepaald niet...

Lees meer

AVB versus BAV: wat zijn de verschillen?

Het zijn twee termen die nogal op elkaar lijken: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Toch verschillen ze behóórlijk van elkaar. We gaan hieronder in op deze verschillen – én op welke variant u voor uw bedrijf nodig heeft. Wat...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707