Van bv naar eenmanszaak: hoe verandert mijn belastingaangifte?

Van bv naar eenmanszaak: hoe verandert mijn belastingaangifte?

Uw besloten vennootschap verlaten om verder te gaan als een eenmanszaak. Het is mogelijk, maar dit gaat wél gepaard met de nodige transities op fiscaal vlak. Welke dat zijn? U leest het hieronder.

We kunnen ons allereerst verschillende redenen bedenken waarom het voor u gunstiger is om vanuit een bv als eenmanszaak verder te gaan. Verreweg de meeste daarvan hebben betrekking op uw financiën. Een bv beginnen kan vanuit fiscaal oogpunt slim zijn, maar alleen wanneer de omzet boven een bepaald niveau uitkomt. Een dalend inkomen kan er daardoor voor zorgen dat een overstap – of juist een terugkeer – naar een eenmanszaak u flink wat belasting scheelt.

Geruisloos en ruisend overstappen
Zo’n overstap houdt grofweg in dat u niet langer vennootschapsbelasting betaalt. Die plicht komt namelijk ten einde op het moment dat de liquidatie uit de bv is voltooid.

Een overstap kan geruisloos en ruizend plaatsvinden.

Een geruisloze overstap houdt in dat alle activa en passiva simpelweg van bv naar eenmanszaak worden overgeheveld. De Belasting wil daarbij wél dat u belasting betaalt over deze overdracht. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van zogenoemde stille reserves binnen het vermogen van de bv.

Een ruisende terugkeer daarentegen vereist geen fiscale afrekening en steekt een stuk simpeler in elkaar. Het is hierbij gewoon mogelijk om uw diensten voort te zetten zoals u gewend was, maar dan vanuit de eenmanszaak. Grofweg het enige verschil is dat u niet langer meer vennootschapsbelasting betaalt, maar een enkelvoudige inkomstenbelasting. De winsten worden bij de Belastingdienst automatisch omgezet.

Veel bedrijven die deze overstap maken, kiezen daarom voor de ruisende overstap. Het kan desondanks aantrekkelijker zijn om toch te gaan voor de geruisloze variant. Vraag in dat geval uw accountant om advies.

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707