Uitgestelde belastingschuld: waarom ondernemers zich hier druk over maken

Uitgestelde belastingschuld: waarom ondernemers zich hier druk over maken

Op 1 oktober 2022 start het terugbetalen van de schuld die sommige ondernemers nog open hebben staan bij de Belastingdienst. Deze stamt nog uit het dieptepunt van de coronacrisis. Veel ondernemers hebben echter juist nu te maken het hoge kosten. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de uitgestelde belastingschuld problemen gaat opleveren.

In totaal moet de fiscus nog bijna 20 miljard euro aan schuld innen. Zo’n 280.000 ondernemers moeten dit nog betalen. Daar kunnen ze op 1 oktober 2022 mee beginnen.

Oplopende kosten
De schatting is echter dat veel ondernemers hierdoor in nood komen. Dat heeft vanzelfsprekend te maken met de huidige kosten die steeds verder oplopen. Ondernemers zijn meer en meer geld kwijt aan hoge huurprijzen, de energierekening, kosten voor grondstoffen en meer. Hierdoor blijft er maar weinig over voor het aflossen van schulden uit de coronacrisis.

Daar komt nog eens bij kijken dat de overheid juist nu heeft bepaald dat kleine bedrijven meer winstbelasting gaan betalen. Een besluit dat de huidige problemen alleen maar vergroot. Een derde reden is het personeelstekort waarvan momenteel in meerdere branches sprake is.

Versoepelingen
De roep om versoepelingen voor het terugbetalen van de belastingschuld is daarom groot. Feit is echter dat de huidige regeling op zichzelf al een versoepeling is. De aflossingstermijn is bijvoorbeeld uitgesteld van vijf naar zeven jaar.

Daarnaast kunnen ondernemers een betalingspauze inlassen. Voor specifieke individuele gevallen zijn speciale regelingen getroffen.

Meer maatregelen
Het kabinet staat niet te springen om nóg meer versoepelingen in te voeren. Dat zou volgens hen een ongelijk speelveld creëren, waarbij goedlopende bedrijven zonder steun concurreren met bedrijven die wél hulp ontvangen.

Gerelateerde Artikelen

Mag een stichting écht geen winst maken?

De bewering dat een stichting geen winst mag maken, is een mythe en daarmee onjuist. We weten echter wél waar dit veelgemaakte misverstand vandaan komt en leggen dit hieronder aan u uit.  Een stichting is een rechtsvorm die veelal wordt opgericht wanneer een...

read more

Dit zijn de gróótste voordelen van een bv…

…ten opzichte van andere bedrijfsvormen. Lees snel verder voor meer info! 1. U bent niet aansprakelijk voor eventuele schade Een eigenaar van een eenmanszaak kan met zijn of haar privévermogen aansprakelijk worden gehouden wanneer er op de werkvloer iets misgaat. Een...

read more

Tweedehands leasen: wel of geen goede keuze?

Bij leasen denkt u waarschijnlijk al snel aan gloednieuwe wagens die voor een relatief klein maandbedrag gebruikt kunnen worden. Het leasen van occasions is echter aan een opmars bezig. Of dit voor u aantrekkelijk is? U leest het hieronder! Leasen heeft verschillende...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707