Tweelingpolissen: wat zijn het precies?

Tweelingpolissen: wat zijn het precies?


We horen het de laatste tijd steeds vaker: particulieren die overstappen op hetgeen een tweelingpolis wordt genoemd. Wat dat precies is en wáárom deze polissen zo in trek zijn? We leggen het u hieronder uit.

We spreken van een tweelingpolis wanneer er sprake is van een polis die in wezen gelijk is aan de standaardvariant, maar op jaarbasis zomaar tientallen tot wel honderden euro’s goedkoper is. Komt dat alleen voor bij malafide verzekeraars? Zeker niet. Wellicht zeggen namen als VinkVink, Bewust en Just u in eerste instantie niets; het zijn gewóón de goedkopere tweelingpolissen van respectievelijk aanbieders Menzis, VGZ en CZ.

Minimale verschillen

Nu verschillen deze tweelingpolissen heus wel van de oorspronkelijke varianten, maar de aanwezige verschillen zijn minimaal: u moet daadwerkelijk in de specificaties duiken om ze te vinden. Dat heeft ook een reden. Een zorgverzekeraar mag namelijk wettelijk gezien niet twee keer dezelfde polis voor dezelfde prijs aanbieden. Vandaar – tweelingpolissen.

Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen overstappen op zo’n tweelingpolissen: ze zijn tenslotte goedkoper voor nagenoeg hetzelfde. Met name jonge mensen die handig zijn in het uitpluizen van verschillende polissoorten wagen zich aan zo’n switch.

Besparingen

Hoewel er toenemende kritiek op deze tweelingpolissen is (de Nederlandse overheid pleit juist voor meer transparantie in de verzekeringswereld), kan het zeker lonen om u te verdiepen in deze goedkopere varianten. Het kan u op jaarbasis, zoals gezegd, behóórlijk wat geld besparen. Wél is het dan zaak om goed uit te pluizen van wélke verschillen – al zijn ze nog zo klein – er dan sprake is. Een goede verzekeringsadviseur kan u ongetwijfeld helpen in het bepalen wat voor u de beste keuze is.

Gerelateerde Artikelen

De belastingtarieven van 2023 op een rijtje

We zijn 2023 – net zoals ieder kalenderjaar het geval is – begonnen met aangepaste belastingtarieven. We hebben de belangrijkste tarieven hieronder voor u samengevat. Omzetbelasting Wat is het? De belasting die u betaalt over uw gemaakte om zet. Wat zijn de tarieven...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707