Ten onrechte een naheffingsaanslag ontvangen? Dit moet u erover weten!

Ten onrechte een naheffingsaanslag ontvangen? Dit moet u erover weten!


Naheffingsaanslagen voor de btw worden verstuurd wanneer de Belastingdienst uw gegevens niet of te laat heeft ontvangen. Afgelopen jaar stuurde de fiscus echter ook zomaar dit soort aanslagen. Een technische fout ging hieraan vooraf.

Doet u niet of te laat uw btw-aangifte? Dan loopt u het risico dat de Belastingdienst een zogenoemde naheffingsaanslag stuurt.

Dat komt doordat de fiscus zonder uw gegevens natuurlijk niet weet hoeveel kosten en baten u heeft gehad. Ontvangen ze géén btw-aangifte? Dan werken ze met vaste bedragen. Een naheffingsaanslag kan, op basis van deze standaardwaarden, behoorlijk hoog uitvallen – in ieder geval hoger dan verwacht.

Het is dan ook voor veel ondernemers schrikken wanneer ze zo’n naheffingsaanslag krijgen. Toch is er mogelijk nog een uitweg. De Belastingdienst geeft je namelijk de mogelijkheid om de naheffing te controleren. Klopt ‘ie? Dan kun je er verder weinig aan doen. Klopt ‘ie helemaal niet? Dan kun je alsnog btw-aangifte doen over het tijdvak van de naheffingsaanslag. Het te betalen bedrag valt dan waarschijnlijk lager uit.

Foutieve naheffingsaanslag

Het is sowieso een aanrader om de naheffingsaanslag goed te controleren. Eerder afgelopen jaar verstuurde de Belastingdienst namelijk per abuis naheffingsaanslagen over het tweede kwartaal van 2021. Ondernemers die gewóón btw-aangifte hadden gedaan, ontvingen hierdoor alsnog een brief.

De abusievelijk verstuurde naheffingsaanslagen waren het gevolg van een technische fout. De fiscus liet daarom vrij snel weten dat ze de aangiftes alsnog op de juiste manier gaan verwerken. Ondernemers die de foutieve aanslagen hebben ontvangen, hoeven hier dan ook niks mee te doen. De bijbehorende behoefte hoeft vanzelfsprekend ook niet te worden betaald.

Wél geeft de Belastingdienst aan dat het nog een aantal weken kan duren voor u bericht krijgt over het rechtzetten van de fout.

Gerelateerde Artikelen

Virtuele kantoren: wat zijn het eigenlijk?

De term virtueel kantoor komt van tijd tot tijd voorbij. Het begrip verwijst naar een kantoor dat eigenlijk alleen op papier bestaat: er is géén sprake van een fysieke plek. Een kantoor dat eigenlijk geen kantoor is? Het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel...

read more

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707