Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt. 
 
Krijgen studenten een energiecompensatie? 
Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en december een energiecompensatie van €190. Studenten zijn wat dat betreft géén uitzondering. Velen krijgen deze compensatie echter via hun verhuurder. Hij of zij moet deze compensatie dan verdelen over alle inwonenden van bijvoorbeeld één wooncomplex. 
 
Dat klinkt goed. Hoe kan het dan toch misgaan? 
Dat heeft te maken met het feit dat de meeste studenten dus in zo’n complex wonen. Deze bestaan uit meerdere woningen die maar één energie-aansluiting hebben. Dat houdt in dat zo’n complex ook maar één keer compensatie krijgt. Die moet dan worden verdeeld over alle bewoners. Per bewoner is dat dus beduidend minder dan €190. 
 
Wat kunnen studenten daaraan doen? 
De studenten kunnen in theorie in aanmerking komen voor een eenmalige toeslag van €1.300 door de gemeente. Deze is echter bedoeld voor mensen met lage inkomens – tot 120 procent van het minimumloon. Veel studenten lijken daar niet bij te horen, waardoor deze toeslag niet voor hen is bedoeld. Wél trekt het Rijk 35 miljoen euro uit voor studenten in ernstige financiële problemen. Dit is de individuele bijzondere bijstand. Vraag blijft echter of dit wel of niet toereikend is om alle studenten te helpen. 
 
Komen er veel studenten in de problemen? 
Hoewel niet duidelijk is hoeveel studenten daadwerkelijk geldzorgen hebben, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wél dat ze verhalen horen van studenten die opnieuw bij hun ouders intrekken. Dat is vanzelfsprekend een onwenselijke situatie.  
 
Desondanks lijkt er nog geen landelijke oplossing te komen voor dergelijke gevallen. De Belastingdienst heeft wel aangegeven dat studenten compensatie kunnen aanvragen. Er is nog niet duidelijk hoe dit eruit komt te zien. 
 
Bron: NU.nl 

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707