Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Studenten en energiecompensatie: hoe zit het precies?

Veel Nederlanders ontvangen twee keer €190 aan energiecompensatie. Studenten lijken echter massaal buiten de boot te vallen. We leggen u hieronder uit wat er speelt. 
 
Krijgen studenten een energiecompensatie? 
Iedere Nederlander ontvangt in de maanden november en december een energiecompensatie van €190. Studenten zijn wat dat betreft géén uitzondering. Velen krijgen deze compensatie echter via hun verhuurder. Hij of zij moet deze compensatie dan verdelen over alle inwonenden van bijvoorbeeld één wooncomplex. 
 
Dat klinkt goed. Hoe kan het dan toch misgaan? 
Dat heeft te maken met het feit dat de meeste studenten dus in zo’n complex wonen. Deze bestaan uit meerdere woningen die maar één energie-aansluiting hebben. Dat houdt in dat zo’n complex ook maar één keer compensatie krijgt. Die moet dan worden verdeeld over alle bewoners. Per bewoner is dat dus beduidend minder dan €190. 
 
Wat kunnen studenten daaraan doen? 
De studenten kunnen in theorie in aanmerking komen voor een eenmalige toeslag van €1.300 door de gemeente. Deze is echter bedoeld voor mensen met lage inkomens – tot 120 procent van het minimumloon. Veel studenten lijken daar niet bij te horen, waardoor deze toeslag niet voor hen is bedoeld. Wél trekt het Rijk 35 miljoen euro uit voor studenten in ernstige financiële problemen. Dit is de individuele bijzondere bijstand. Vraag blijft echter of dit wel of niet toereikend is om alle studenten te helpen. 
 
Komen er veel studenten in de problemen? 
Hoewel niet duidelijk is hoeveel studenten daadwerkelijk geldzorgen hebben, meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wél dat ze verhalen horen van studenten die opnieuw bij hun ouders intrekken. Dat is vanzelfsprekend een onwenselijke situatie.  
 
Desondanks lijkt er nog geen landelijke oplossing te komen voor dergelijke gevallen. De Belastingdienst heeft wel aangegeven dat studenten compensatie kunnen aanvragen. Er is nog niet duidelijk hoe dit eruit komt te zien. 
 
Bron: NU.nl 

Gerelateerde Artikelen

Méér verzekeringsfraude door ondernemers: hoe kan dat?

Volgens verzekeraars zijn er steeds meer ondernemers die een poging tot fraude doen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de jaarlijkse cijfers.  Deze stijging in het aantal pogingen tot fraude is niet nieuw. Het Verbond van Verzekeraars zag namelijk in...

Lees meer

De vastgoedwaarde van kantoren daalt: wat is de oorzaak?

Voor een lange tijd leken de waardes van kantoren en andere bedrijfspanden te stijgen, maar daar komt nu een kentering in. Dat meldt de ABN AMRO in het Financieel Dagblad. Het derde kwartaal van dit kalenderjaar wordt volgens ABN AMRO gekenmerkt door een waardedaling....

Lees meer

Waarom banken massaal goede doelen weigeren

Het zal u maar gebeuren: met sympathieke bedoelingen een goed doel starten en vervolgens ontdekken dat een bankrekening er voor u niet in zit. Toch is dat wat er momenteel op relatief grote schaal gebeurt. Dat meldt RTL Nieuws na een onderzoek. Hieruit bleek dat onder...

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707