Stichtingen en verenigingen kunnen géén bankrekeningen meer aanvragen bij de ING

Stichtingen en verenigingen kunnen géén bankrekeningen meer aanvragen bij de ING

Dat heeft alles te maken met een witwasonderzoek waar de ING momenteel zijn handen aan vol heeft.

Het is voor stichtingen en verenigingen sinds 19 augustus 2022 niet meer mogelijk om een bankrekening bij de ING te openen. Dat meldt de NOS.

De reden hierachter is dat de bank heeft momenteel té druk heeft met controles op eventuele witwaspraktijken. Dat is dan weer een gevolg van een wet die het kredietverstrekkers als de ING verplicht om goed onderzoek te doen naar financieel-economische criminaliteit.

Onderzoek toonde aan dat grote banken dit onvoldoende deden. De ING zelf werd hier eveneens schuldig van bevonden. De bank trof daarvoor in 2018 een schikking met het Openbaar Ministerie. Kosten: 775 miljoen euro.

Vanaf 2023 weer welkom
Het is – wat dat betreft – logisch dat de bank meer middelen inzet voor een beter klantenonderzoek. Dit zijn echter zoveel middelen dat stichtingen en verenigingen daar nu de dupe van zijn. De bank heeft te weinig capaciteit om hen te helpen met nieuwe aanvragen voor een bankrekening.

Dat houdt niet in dat stichtingen en verenigingen helemaal niet meer welkom zijn. Verwacht wordt dat ze ergens in het eerste kwartaal van 2023 gewoon weer bediend kunnen worden.

Meer kosten
De kosten gaan dan wel omhoog – en ook dat heeft te maken met het klantenonderzoek. De kosten hiervan worden namelijk doorberekend aan ING-klanten. Stichtingen en verenigingen betalen vanaf september €7,50 per maand voor het klantenonderzoek. Dat is hetzelfde bedrag als bv’s, coöperaties en kerkgenootschappen betalen.

Eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen zijn overigens uitgezonderd van de regel. Zij betalen niet mee aan het klantenonderzoek.

Bron: NOS

Gerelateerde Artikelen

Uw zakelijke auto verzekeren: 5 handige weetjes

Plannen om een zakelijke auto aan te schaffen? Dan ontkomt u vanzelfsprekend niet aan het afsluiten van een verplichte verzekering. We hebben vijf interessante feitjes voor u die u wellicht kunt onthouden wanneer u uw verzekeraar uitkiest. 1. Een WA-verzekering is...

Lees meer

Mkb-winstvrijstelling: wat houdt het precies in?

Bent u een ondernemer? Dan betaalt u, net als een werknemer in loondienst, inkomstenbelasting. Maar wanneer de Belastingdienst u aanmerkt als een ondernemer, kunt u wél profiteren van een aantal maatregelen die er wellicht voor zorgen dat u minder hoeft te betalen....

Lees meer

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707