Steeds minder kijkers voor koopwoningen: hoe kan dat?

Steeds minder kijkers voor koopwoningen: hoe kan dat?

Niet alleen de huizenprijzen dalen. Ook het aantal geïnteresseerde kijkers voor de vrijkomende koopwoningen neemt af. Dat blijkt uit diverse cijfers.

RTL Nieuws meldde het in de zomer van 2022 al: de woningmarkt begint langzaam een beetje af te koelen.

Dat was destijds in principe goed nieuws voor de vele woningzoekenden in Nederland. De prijsstijgingen leken tenslotte over hun hoogtepunt heen te zijn. De prijzen van veel huizen stabiliseerden of vertonen zelfs een lichte daling.

Het aantal overbiedingen nam afgelopen zomer eveneens af.

Doorzetting van de trend
Die trend lijkt zich inmiddels verder te hebben ontwikkeld, zo weet de NOS. De omroepstichting meldt in januari van 2023 namelijk dat de woningen nu maar liefst 6,4 procent goedkoper zijn ten opzichte van een jaar eerder. Bovendien bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in december 2022 €407.000. Ter illustratie: slechts één kwartaal eerder stond deze nog op €427.000.

Kansen voor woningzoekenden?
Het lijkt daarmee makkelijker te worden voor woningzoekenden, maar dat is vooralsnog niet het geval. Sterker nog: het aantal potentiële kopers daalt. Het feit dat de huizen nu goedkoper zijn, maakt het dus niet per definitie eenvoudiger voor starters en andere mensen op zoek naar een nieuwe stek.

Oorzaken
Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste is dat de huizenprijs nog steeds behoorlijk hoog ligt: ruim vier ton. Je moet veel verdienen wil je in staat zijn om jezelf zo’n huis te kunnen veroorloven. Bovendien blijft de hypotheekrente stijgen én zijn de maandlasten voor veel mensen hoger dan ooit. Dat geeft méér redenen om nu juist niet op zoek te gaan naar een woning.

Hoewel het dus in theorie beter gaat met de huizenmarkt, is hier in de praktijk nog relatief weinig van te merken.

Bronnen: NOS en RTL Nieuws

 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707