Staking op Schiphol: waar heb ik volgens mijn verzekeringen recht op?

Staking op Schiphol: waar heb ik volgens mijn verzekeringen recht op?

De afgelopen weken was de situatie op de luchthaven Schiphol behóórlijk chaotisch. Door diverse stakingen stonden reizigers uren in de rij voor de douane. Sommigen moesten zelfs hun vakantie onvrijwillig afkappen. We leggen u hieronder uit waar u in dat geval recht op heeft. 
 
Het korte antwoord op deze vraag? U kunt waarschijnlijk alle gemaakte kosten terugkrijgen wanneer u door de lange rijen op Schiphol uw vlucht heeft gemist. 
 
Wel of geen overmacht? 
Dat heeft alles te maken met het begrip overmacht. Wanneer vluchten niet doorgaan door iets wat buiten de schuld van de luchthaven of luchtvaartmaatschappij om gebeurt, zijn ze niet langer aansprakelijk voor financiële problemen bij de reiziger. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een vlucht niet doorgaat wegens een flinke storm. 
 
Ze moeten er hierbij overigens wel voor zorgen dat je altijd op je bestemming aankomt – zij het wat later. 
 
Dat verandert echter wanneer er géén sprake van overmacht is. Het vliegveld of de airliner moet u in dat geval ook een alternatieve reis aanbieden, maar deze mag u ook afslaan. U kunt in plaats daarvan kiezen voor een terugbetaling van de gemaakte kosten. 
 
Voorspelbare drukte 
Hoewel een definitief oordeel nog moet komen, lijkt er in de chaos van de meivakantie inderdaad geen sprake te zijn van overmacht. Verschillende juristen stellen dat Schiphol de drukte had kunnen voorspellen – of in ieder geval beter had kunnen handelen. Mensen die hun vlucht hierdoor hebben gemist, maken daardoor grote kans om alle gemaakte kosten vergoed te krijgen. 
 
Dat geldt dus voor de prijs van uw ticket, maar ook voor andere kosten die hierbij zijn gemaakt. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld kosten voor een overnachting of voor vervoer. 
 
Bron: RTL Nieuws 

Gerelateerde Artikelen

Heb je een vraag?

Stuur een bericht of bel +31(0) 85-0187707