We komen het begrip om de zoveel tijd wel ergens tegen. In juni was het nog zover: twee failliete kozijnhandelaren uit Hengelo die een zogenoemd spookbedrijf hadden opgezet en derhalve zijn veroordeeld door fraude. Maar wat is het eigenlijk – zo’n spook-bv? We leggen het hieronder uit.
Een spookbedrijf is een bedrijf dat eigenlijk helemaal geen bedrijf is. Het komt erop neer dat ze zijn gevestigd op een fictief adres en zodoende niet te traceren zijn.
Waarom mensen zo’n bedrijf starten? Meestal om bepaalde wet- en regelgeving te omzeilen, zodat hun illegale activiteiten verborgen kunnen worden. Zoals fraude.
Een spook-bv heeft dan misschien geen adres, maar vaak wel gewoon een directeur of bedrijfsleider. Het grote verschil met een echt bedrijf is dat ze enkel bestaan op papier.
Hoe spot je een spook-bv?
Zo’n spookbedrijf is lastig te traceren, maar het is zeker niet onmogelijk. We onderscheiden namelijk een aantal indicatoren die mogelijk wijzen op een niet-bestaande organisatie.
Eén daarvan is een gebrek aan (digitale) informatie. Spookbedrijven hebben doorgaans geen mailadres, website of telefoonnummer. Dat hoeft natuurlijk niet altijd uit te maken, maar het kan een indicatie zijn.
Belangrijk is misschien wel het gebrek aan economische activiteit. Dat uit zich bijvoorbeeld door het wegblijven van inkoop- en verkoopfacturen.
Het kan echter ook zo zijn dat een spookbedrijf in korte tijd juist heel veel goederen bestelt. In dat geval worden deze ergens achtergelaten en door iemand opgehaald, waarna de eigenaar van de spookfirma met de noorderzon verdwijnt: gratis producten.
Dubieuze activiteiten zijn in alle gevallen een centraal thema. Wanneer een bedrijf activiteiten uitvoert die erg buiten de norm vallen, heeft de politie gegronde redenen om op z’n minst te controleren of het daadwerkelijk om een spook-bv gaat.